Pagina de istorie: Elie Wiesel, deținutul A-7713 de la Auschwitz

Pagina de istorie de astăzi a RFI prezintă destinul lui Elie Wiesel, chiar în ziua în care a venit pe lume (30 septembrie 1928) El s-a născut într-un oraș multietnic și multireligios, Sighetu Marmației, în care trăiau evrei, maghiari, români, germani sau ucraineni.

Pacea orășelului a fost distrusă de Cel de-al Doilea Război Mondial și de Holocaust, iar tragedia prin care a fost nevoit să treacă l-a transformat pe Elie Wiesel într-unul dintre cei mai renumiți luptători împotriva antisemitismului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Elie Wiesel s-a născut într-o familie evreiască în Sighetu Marmației, un orășel din nordul Regatului României. În copilărie, a urmat studii religioase în idiș și în ebraică. Membrii familiei sale mai vorbeau germana, româna și maghiara.

În anul 1940, ca urmare a Dictatului de la Viena, România a cedat Ungariei Transilvania de Nord, cu tot cu Sighetu Marmației. Elie Wiesel a fost trimis la școli în limba maghiară la Debrețin și la Oradea. Din școala din Oradea, a fost exmatriculat, ca urmare a legilor antisemite aflate în vigoare în Ungaria.

În primăvara anului 1944, Guvernul de la Budapesta a decis să aplice soluția finală a naziștilor și să îi trimită pe evrei în lagărele germane de exterminare. Mai întâi, împreună cu cei mai mulți evrei din Sighet, familia Wiesel a fost închisă într-un ghetou, iar în 16 mai 1944 a fost transportată în lagărul de la Auschwitz.

Lui Elie Wiesel i-a fost tatuat pe braț indicativul A-7713. Mama lui și sora sa mai mică, Țipora, în vârstă de 7 ani, au fost ucise acolo. Elie Wiesel și tatăl său au fost supuși unui regim îngrozitor de muncă forțată. În primăvara friguroasă a anului 1945, pentru că Armata Roșie se apropia de Auschwitz, deținuții au fost trimiși într-un adevărat marș al morții spre lagărul de la Buchenwald. În timpul acelui marș, împreună cu mulți alți deținuți, tatăl lui Elie Wiesel a murit.

Adolescentul originar din Sighetu Marmației a supraviețuit, iar la 11 aprilie 1945, a fost eliberat de către americani. Era grav bolnav, suferea de inaniție și era lipsit de orice sprijin. Ca printr-un miracol, și-a regăsit două dintre surori, Hilda și Beatrice, într-un orfelinat francez.

Citește și alte Pagini de istorie AICI.

Related posts

Leave a Comment