Protestele violente din Iran readuc în atenție evenimentele petrecute acum 41 ani. În ianuarie 1979, Mohammad Reza Pahlavi, cel care purta titlul de Rege al Regilor, era măcinat de boală și lipsit de voința de a se opune insurecției radicalilor islamiști, conduși de ayatollah-ul Khomeini. Șahinșahul Iranului era obligat să plece în exil, în lacrimile soldaților din Armata Imperială Iraniană, scrie RFI în Pagina de istorie.
Mulți dintre iranieni regretă zilele în care Iranul era condus de Mohammad Reza Pahlavi. Pentru ei, acele zile sunt sinonime cu bunăstarea și cu liberalizarea unei societăți care a devenit mult mai austeră după instaurarea Republicii Islamice. Figura cea mai cunoscută a acelor zile este cea a șahinșahului Mohammad Reza Pahlavi.
Cine era Mohammad Reza Pahlavi
Născut în 1919, acesta era fiul unui general care comanda trupe de cazaci persani și care a devenit șah al Iranului, numit Reza Pahlavi. Acesta a condus Iranul cu mână de fier, până în septembrie 1941, când a fost detronat în urma unei invazii anglo-sovietice, provocată de simpatia conducătorului iranian pentru Puterile Axei.
Mohammad Reza Pahlavi a urcat pe tron în timpului Celui de-al Doilea Război Mondial, în care țara sa era controlată de Aliați. Tânărul șah, educat în Elveția, a suferit din cauza umilințelor la care era supus de către sovieticii care controlau Iranul.
Mohammad Reza Pahlavi și-a propus să reclădească gloria Iranului, după modelul oferit de generalul Charles de Gaulle, care preluase conducerea Franței. În 1946, șahul Iranului a reușit să recapete controlul asupra provinciei separatiste, Azerbaidjanul iranian, în condițiile în care sovieticii se retrăseseră din țară. El a decis să folosească resursele imense oferite de petrol pentru a moderniza Iranul.
Pentru că nu avea suficientă autoritate, Mohammad Reza Pahlavi a început să se folosească de politicienii din Teheran, pe care îi manevra după bunul său plac. Așa s-a întâmplat în 1953, când a răsturnat un guvern naționalist care devenise prea puternic și care naționalizase companiile petroliere britanice prezente în Iran.
Ce a făcut monarhia pentru Iran
Mohammad Reza Pahlavi s-a folosit de amenințarea sovietică și de expansiunea revoluțiilor comuniste pentru a câștiga sprijinul Occidentului. A investit sume enorme în modernizarea armatei cu tehnologie occidentală, ceea ce a transformat Iranul într-o putere regională majoră.
A industrializat țara, a oferit drept de vot femeilor și acces în administrația publică pentru reprezentanții minorităților religioase. Reformele sale au fost cunoscute sub numele de Revoluția Albă. Iranul, îmbogățit de petrodolari, devenise în măsură să ofere împrumuturi consistente Franței și Marii Britanii, aflate în criză economică.
Occidentalizarea Iranului a stârnit mânia clericilor islamici fundamentaliști. Unul dintre ei, ayatollahul Khomeini, a devenit principalul opozant al șahinșahului. În anii 1970, revoltele islamiste erau tot mai dese. Șahinșahul, diagnosticat cu cancer din 1974, și-a pierdut voința de a mai conduce țara cu mână de fier. În 1979, pe fondul unor revolte tot mai sângeroase, a preferat să plece în exil, unde și-a petrecut ultimele sale luni de viață, în timp ce în Iran era instaurat un regim teocratic tot mai rigid.