Institutul „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca aflat sub tutela Academiei Romane, este cel mai vechi şi unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare speologică din lume. Alături de Racoviță, în institutul din Cluj și-au desfășurat activitatea doi eminenți biologi: francezul Rene Jeannel, entomolog și biogeograf de seamă și elvețianul Pierre Alfred Chappuis, specialist în fauna acvatică subterană.
Institutul condus de un elvețian
Activitatea institutului a fost, și ea, afectată de valurile istoriei. Prin dictatul de la Viena din septembrie 1940, România a fost obligată să cedeze Ungariei partea de nord a Transilvaniei. În acest context Universitatea din Cluj s-a refugiat la Sibiu, mai puțin Facultatea de Științe care s-a refugiat la Timișoara.
Emil Racoviță a plecat și el la Timișoara, dar a lăsat Institutul de Speologie în grija lui Chappuis, care a putut să rămână la Cluj pentru că era cetățean al Elveției, țară neutră în al II-lea Război Mondial.
După război, Racoviță a revenit la Cluj, dar din păcate nu a mai apucat să reorganizeze institutul pe care îl crease. În 11 noiembrie 1947 a fost transportat la spital, iar în data de 17 noiembrie murea cel mai mare biolog al României. A fost înmormântat în cimitirul central al oraşului, cu funeralii naţionale organizate de Universitatea din Cluj.
Acum, la exact 100 de ani de la crearea Institutului de Speologie, a fost ”deschisă” publicului o expoziție virtuală dedicată lui Emil Racoviță (click aici).
Citește mai mult pe RFI.ro.