Opoziţia din Ucraina propune o lege pentru eliberarea Iuliei Timoşenko

Deputaţii opoziţiei din Ucraina au propus ieri un amendament legislativ, care ar putea duce la graţierea deţinuţilor cu probleme medicale grave. Dacă acest amendament va fi adoptat de Parlament, Timoşenko ar putea fi eliberată din închisoare.

Deputaţii Yuri Odarchenko şi Stepan Kurpil, din partidul de opoziţie Fatherland, au realizat un proiect care ar putea fi votat ca amendament legislativ, prin care să se permită graţierea deţinuţilor cu probleme grave medicale. Deşi Parlamentul Ucrainei a respins până acum astfel de legi, situaţia s-ar putea modifica acum, la presiunea străzii, care cere alegeri legislative anticipate. Experţii în drept consideră că opoziţia încearcă prin această manevră să obţină eliberarea Iuliei Timoşenko, care se află în continuare în închisoare.
Conform noii iniţiative, deţinuţii care au ispăşit cel puţin un sfert din totalul pedepsei, ar putea fi eliberaţi anticipat, însă cu o condiţie: dacă au petrecut în spital mai mult de jumătate din perioada de când se află după gratii. Yuri Odarchenko şi Stepan Kurpil au dat asigurări că, dacă va fi aprobată, reglementarea nu va fi luată în considerare în cazul criminalilor şi a traficanţilor de droguri. Eliberarea lui Iuliei Timoşenko este una dintre cele mai importante revendicări formulate de opoziţia din Ucraina. Cu toate acestea, fostul premier al statului ex-sovietic se află în continuare în detenţie, după ce a fost condamnată la şapte ani de închisoare. Iulia Timoşenko a ajuns în această situaţie după ce a acuzată de abuz de putere în negocierile cu Rusia, privind furnizarea de gaze naturale.

Related posts

Leave a Comment