Omagiu la 160 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu



Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, municipiul Cluj va găzdui o serie de activități culturale și artistice. Totodată, oficialități ale orașului vor depune coroane de flori la statuia celui care a fost cel mai mare poet român.Personalități clujene, printre care și primarul Sorin Apostu, vor depune coroane de flori la statuia poetului din fața Teatrului Național, cu începere de la ora 10:00. Comemorarea va fi marcată și la Biblioteca județeană Octavian Goga printr-un spectacol de imagine, muzică și poezie, de la ora 16:00.

Mihai Eminescu a fost ultimul poet romantic european, care a colaborat intens cu publicațiile de sfârșit de secol 19 din țara noastră, precum „Junimea”, „Convorbiri literare”, „Timpul” sau „Curierul de Iași” la care a deținut și funcția de redactor șef, însă cariera sa literară a început la vârsta de 16 ani, prin publicarea primului poem, „ La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care Eminescu l-a scris în ziua morții celui care i-a fost mentor și profesor. Poemul a fost publicat în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști din Cernăuți la moartea preaiubitului lor profesor Aron Pumnul”, apoi în revista „Convorbiri Literare”.

Au urmat apoi o serie întreagă de poeme precum „De-aș avea”, „ Din străinătate”, „Mortua est”, „Aveam o muză”, „Doina”, dar și o perioadă de slăbire a activității creatoare, pentru ca din 1875 să înceapă publicarea „Scrisorilor”. Anul 1883 avea să marcheze apogeul carierei sale prin apariția poemului „Luceafărul” prima dată în „Almanahul Societății Academice Social-Literare România Jună” din Viena și apoi reprodus în revista „Convorbiri Literare”.

Dintre scriitorii vremii, Titu Maiorescu a fost cel care l-a sprijinit cel mai mult pe Eminescu, dar acesta a mai avut relații de prietenie și cu Ion Creangă, Ioan Slavici sau I.L.Caragiale.

Chiar la jumătatea anului 1883, Eminescu dă primele semne de depresie și de atunci viața sa s-a scurs mai mult prin spitale și sanatorii, în țară și străinătate, pentru ca în data de 15 iunie 1889 să se stingă din viață la sanatoriul Dr.Șuțu din București.

Related posts

Leave a Comment