Olanda se pregăteşte de formarea unui nou guvern minoritar

La şapte săptămâni după alegerile parlamentare, Olanda se pregăteşte de formarea unui nou guvern minoritar, sprijinit de populiştii de dreapta. În vreme ce vocile unora dintre liberalii de dreapta şi creştin-democratţ, care resping susţinerea populiştilor, se fac încă auzite, aceştia din urmă se simt cât se poate de confortabil în noua lor postură politică.Geert Wilder şi-a văzut visul cu ochii. De el depinde coagularea guvernului şi obţinerea unei majorităţi în Parlament în anii următori. Pe de altă parte, liberalii de dreapta şi creştin-democraţii vor să formeze un guvern minoritar care să fie doar “tolerat” de Wilders. Negocierile politice sunt departe de a se încheia, urmând a se purta pe parcursul următoarelor săptămâni. Mark Rutte, şeful creştin-democraţilor şi probabil viitor premier al Olandei, s-a arătat deja de-acord cu această formă de colaborare, declarând că este nevoie de încredere reciprocă.
Cu precădere creştin-democraţii, copiii mai mici ai ambilor parteneri care ar putea forma un guvern minoritar, par a nu se obişnui deloc cu gândul că s-ar putea afla la mila lui Wilders. Cu toate acestea, şeful interimar al formaţiunii creştin-democrate, Maxime Verhagen, nu a putut decât să fie de acord cu formarea unui guvern minoritar în această formulă.
De altfel, cel care l-a împins pe Verhagen să ia această decizie este un fost coleg de partid – ex-premierul Ruud Lubbers, pe care regina Beatrix însăşi l-a rugat să facă diligenţele necesare în acest sens după eşuarea negocierilor privind formarea unui guvern de centru-stânga.
Verhagen are o misiune dificilă. Fostul ministru olandez de externe trebuie să îi convingă pe susţinătorii mai sceptici ai partidului că formaţiunea creştin-democrată se află de partea câştigătoare într-un guvern minoritar.

Related posts

Leave a Comment