Olanda ar putea legaliza sinuciderea asistată pentru oricine crede că nu mai are pentru ce să trăiască

Guvernul olandez intenţionează să propună un proiect de lege care ar legaliza sinuciderea asistată în cazul persoanelor care simt că „viaţa lor s-a terminat”, fără a fi neapărat bolnave, scrie The Guardian. Olanda a fost prima ţară care a legalizat eutanasierea, în 2002, dar numai pentru pacienţi care nu au nici o speranţă de vindecare şi suferă de dureri insuportabile, potrivit RomaniaLibera.ro.

Într-o scrisoare adresată, miercuri, parlamentului, ministerele sănătăţii şi de justiţie susţin că oamenilor care „consideră din motive temeinice că viaţa lor este completă trebuie să li se permită să pună capăt acelei vieţi într-o manieră demnă, în funcţie de nişte criterii stricte”.

 

Propunerea va provoca, probabil, numeroase critici care ar putea sublinia că politica eutanasiei din Olanda a depăşit deja limitele originale, când a decis că „suferinţa insuportabilă” nu se aplică doar oamenilor cu boli în faze terminale ci şi celor cu boli mintale şi demenţă.

 

Noua lege, care nu este încă finalizată, ar urma să prevadă „îndrumarea atentă şi verificarea minuţioasă prestate de un „furnizor de asistenţă la moarte” care are pregătire medicală şi a urmat nişte cursuri speciale”. Actul normativ ar mai cuprinde şi mecanisme de siguranţă, cum ar fi verificări făcute de alte persoane, supervizări şi revizuiri.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment