O nouă etapă spre invizibilitate, descoperită de câţiva cercetători europeni


Cercetătorii europeni au reuşit să creeze în premieră o structură microscopică tridimensională prin care un obiect poate fi făcut să dispară, o nouă etapă spre crearea “mantiei invizibile” a vrăjitorului Harry Potter, potrivit studiilor publicate joi.Încă de acum cinci ani oamenii de ştiinţă au reuşit să producă metamaterialul – material compozite care nu există în stare naturală – care permite modificarea circulaţiei luminii vizibile pentru a o atrage asupra unui obiect, având ca rezultat faptul că obiectul respectiv nu mai este vizibil.
Această structură era însă bidimensională, în timp ce noua structură este tridimensională, a explicat pentru AFP Nicholas Stenger, de la Institutul de tehnologie Karlsruhe din Germania, unul dintre cei trei autori ai cercetării apărute în revista americană Science.
Prima “mantie invizibilă” creată a fost cilindrică, iar obiectul care urma să fie făcut să dispară era plasat în mijlocul acesteia. În noua cercetare obiectul a fost plasat pe o structură microscopică asemănătoare unui covor reflectorizant, iar ca urmare obiectul a devenit invizibil. “Oricare ar fi unghiul din care privim, nu se vede nimic, deoarece e tridimensional”, a explicat cercetătorul francez.
Nicholas Steger a mai explicat că această structură măsoară o sută de microni în lungime, 30 de microni lăţime şi 13 în grosime (micronul e a mia parte dintr-un milimetru) şi poate ascunde un obiect de zece ori mai mic. “Covorul” de invizibilitate este format din cristale fotonice, nano-structuri, care sunt dispuse într-un anumit mod pentru a modifica propagarea luminii.

Related posts

Leave a Comment