O artista din Transilvania va crea vesminte liturgice pentru Papa Francisc

O artistă din Satu Mare va crea veşmintele liturgice pe care le va purta Papa Francisc în timpul liturghiei de la Şumuleu Ciuc. Este vorba de Cristina Sabău-Trifu, care a început să creeze veşminte liturgice încă din perioada comunistă, în ciuda opresiunii îndreptate împotriva Bisericii Catolice. Veşmintele care vor fi purtate de Papa Francisc vor fi create din fibre naturale, simple, pe gustul Suverantului Pontif.

Artista Cristina Sabău-Trifu este cunoscută pentru creaţiile sale inspirate de simboluri religioase. Unele dintre ele sunt expuse la Cluj, acolo unde artista a dezvăluit că a fost aleasă pentru a crea veşmintele liturgice care vor fi purtate de Papa Francisc la liturghia de la Şumuleu Ciuc. Artista a declarat că este emoţionată de onoarea care i s-a făcut.

 

Artista va realiza o casulă pentru Papa Francisc care va avea pe faţă o broderie cu simboluri religioase din Transilvania, precum statuia Sfintei Fecioare de la Şumuleu Ciuc sau cele două turle ale bisericii mănăstirii franciscane. Tot ea va crea casulele pentru cei patru cardinali şi 60 de episcopi care vor fi prezenţi la celebrare şi care vor semăna cu cea a Papei. De asemenea, preoţii care vor concelebra vor primi stole cu simboluri asemănătoare, iar diaconii vor primi dalmatine concepute de Cristina Sabău-Trifu. Ea a ales pentru veşmintele papale fibre naturale simple, pe gustul Papei Francisc. Suveranul Pontif preferă lucrurile simple. De exemplu, la Roma, el a refuzat să locuiască în apartamentele papale şi stă într-o casă de oaspeţi. În perioada în care era cardinal şi arhiepiscop de Buenos Aires locuia într-un apartament modest şi circula cu mijloacele de transport în comun. La Roma, el serveşte masa la o cantină. A refuzat un inel papal de aur şi a preferat unul mult mai ieftin, de argint aurit. De asemenea, a refuzat pantofii papali roşii şi poartă pantofi normali, negri.

Related posts

Leave a Comment