Numărul de turiști a scăzut la Cluj cu 62 la sută: Cum transformăm această criză în oportunitate

Numărul turiștilor la Cluj a scăzut cu 62 la sută în 2020 față de 2019, din cauza pandemiei, rezultă din datele puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică. Specialiștii în economie spun că această criză ascunde și o oportunitate: aceea de a consolida și alte ramuri ale turismului decât cele de festivaluri, business și medical. Este vorba de turismul istoric și de cel cultural.

Clujul a cunoscut o creștere accentuată a numărului de turiști după aderarea României la Uniunea Europeană. La această creștere au contribuit sporirea zborurilor ieftine, care leagă Clujul de marile aeroporturi europene, apariția unor festivaluri precum TIFF, Untold, Electric Castle sau Jazz in the Park, dar și promovarea de care a beneficiat Transilvania din partea unor personalități precum Principele Charles al Țării Galilor sau membrii Familiei Regale a României. Pandemia a dus la scăderea accentuată a numărului de turiști, pentru că multe zboruri au fost anulate, la fel ca și multe dintre festivalurile clujene. Această criză ascunde și o oportunitate. Este vorba de transformarea Transilvaniei într-o destinație care se bazează într-o măsură mai mare pe turismul istoric și cultural, spune decanul Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Șerban Țigănaș, într-o emisiunea Via Cluj TV.

Există mai multe studii realizate de companii internaționale de consultanță, care arată că turismul își va reveni treptat din a doua jumătate a anului, pe măsură ce va progresa vaccinarea împotriva coronavirusului, iar restricțiile sanitare vor fi relaxate.

Related posts

Leave a Comment