“Nu poţi susţine 6 milioane de asistaţi social cu 4 milioane de lucrători”


Din 2007, România tinde să aibă parte de cheltuieli bugetare de circa 40% din PIB, în vreme ce pe partea de venituri, ponderea este de 30-31% din PIB, a spus guvernatorul Băncii Naţionale.
România se comportă ca un stat social, cu cheltuieli bugetare de 40% din PIB, dar nu poţi să păstrezi 6 milioane de asistaţi sociali cu 3 milioane de lucrători în sectorul neguvernamental şi cu un milion de bugetari, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a precizat că alte ţări care au acest model de stat social au, în schimb, venituri la buget de 40-45% din produsul intern brut (PIB), nu de 30-31% din PIB, ca în România. Isărecu a adăugat că, de prin 2007, România tinde să aibă parte de cheltuieli bugetare de circa 40% din PIB, în vreme ce pe partea de venituri, ponderea este de 30-31% din PIB. “Aşa nu putem rămâne”, a atras atenţia Isărescu.
În ce priveşte atingerea ţintei de deficit bugetar, stabilită la 5,9% din PIB pentru acest an, Isărescu susţine că cea mai proastă variantă ar fi ca aceasta să fie atinsă prin arierate sau cu reducerea investiţiilor. El a adăugat că “nu poţi să vorbeşti permanent despre situaţia pensionarilor, când salariul mediu pe o familie de om care munceşte este mai mic decât pensia medie din România”.
“Nu putem vorbi de solidaritate dacă nu ne gândim şi la partea cealaltă. Cu ceilalţi 3 milioane nu putem fi solidari?”, s-a întrebat retoric guvernatorul.

Related posts

Leave a Comment