Noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri de până la 750%, spun producătorii


Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente atenţionează că noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri de până la 750% şi, în cazul bolilor cronice, preţurile ar putea urca şi mai mult.
Producătorii români de medicamente spun că noul sistem de compensare propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vine în sprijinul industriei farmaceutice autohtone, în timp ce producătorii internaţionali avertizează că noua metodologie va duce la scumpiri de până la 750% pentru anumite tratamente.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, a declarat la Realitatea FM, că noul sistem de compensare a medicamentelor va duce la scumpiri de până la 750% şi că în cazul bolilor cronice, care necesită o medicaţie specială, preţurile ar putea urca şi mai mult.
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente, Petre Pănculescu, a spus că noul sistem de compensare vine în primul rând în sprijinul industriei farmaceutice autohtone. Medicamentele cele mai ieftine nu sunt neaparat şi cele mai proaste, adaugă Pănculescu.
De la 1 iulie, întreg sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba.Va exista un singur preţ de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală, şi nu pentru fiecare medicament în parte, cum este în prezent. Astfel, de la acest preţ se va stabili cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

Related posts

Leave a Comment