Noile tehnologii schimbă agricultura prezentului. Tot mai mulți fermieri folosesc instrumente precum dronele pentru a monitoriza starea de sănătate a plantațiilor pomicole sau viticole, senzori pentru a măsura gradul de umiditate din sol sau GPS-uri pentru a monitoriza traseele utilajelor agricole. De asemenea, tot mai des, cercetătorii universităților intră în dialog cu fermierii prin intermediul Internetului, iar social-media este folosită pentru marketingul produselor agricole.
Una dintre cele mai vechi activități din istoria omenirii se schimbă sub impactul noilor tehnologii. Agricultura utilizează drone pentru a monitoriza starea de sănătate a plantațiilor sau pentru a împrăștia îngrășăminte ori pesticide. Senzorii digitali măsoară umiditatea din sol și transmit date către calculatoare care pot porni automat sistemele de irigații. Tehnologia GPS ghidează tractoarele și alte utilaje agricole, care își adaptează traseele la formele de relief și la limitele de proprietate. Utilizarea acestor tehnologii este un pas normal și trebuie încurajată, spune decanul Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Roxana Vidican.
Aceste tehnologii permit o utilizare mai judicioasă a resurselor naturale și, deci, contribuie la protejarea mediului înconjurător, mai spune profesorul Roxana Vidican.
Astfel de tehnologii sunt utilizate și în domenii precum zootehnia. Cu ajutorul unor aplicații, fermierii alcătuiesc rețete de hrană pentru diferite specii de animale, administrează medicamente amestecate în mâncare, iar benzi transportoare și brațe robotice hrănesc animalele. Aceste tehnologii sunt deja disponibile inclusiv pe piața românească.