Noile rachete ale Iranului capabile să lovească şi România

Televiziunea de stat din Iran a anunţat că puternica Gardă Revoluţionară, care controlează programul balistic al Iranului, a testat cu succes versiuni modernizate ale rachetelor Shahab-3 şi Sajjil. Ambele pot transporta focoase până la o distanţă de 2000 de kilometri, ceea ce ar pune Israel, bazele militare americane din Orientul Mijlociu şi unele părţi din Europa în raza de acţiune.Iranul a testat cele mai avansate rachete ale sale, luni, la finele unor manevre militare de două zile, ceea ce a provocat şi mai multă îngrijorarea şi presiune legată de noul sait nuclear al Teheranului, construit în secret. Testele au fost menite a arăta muşchii militari ai Iranului şi a demonstra pregătirea pentru orice ameninţare.
Iran a realizat trei runde de teste de rachete în cadrul manevrelor care au început duminică, la două zile după ce SUA şi aliaţii au dezvăluit că republica islamică a început să construiască în secret o unitate subterană de îmbogăţire a uraniului.
Statele occidentale au avertizat Iranul să deschidă locaţiile pentru inspectorii internaţionali sau vor suferi sancţiuni mai dure.
Şeful politicii externe europene ,Javier Solana, se arăta îngrijorat de teste. Marea Britanie arăta că acestea demonstrează de ce Europa şi SUA sunt preocupate de intenţiile nucleare iraniene, în timp ce Franţa le-a calificat o provocare.Astfel, ar putea fi atinse capitale printre care Bucureştiul, Sofia, Atena, Istanbul . Mai la nord, Kievul este ameninţat, ca şi Moscova, la limita razei de acţiune a rachetei.

Related posts

Leave a Comment