Nicoară revine cu proiectul trenului suspendat la Cluj


Crearea unei linii de tren suspendat, aşa-numitul Monorail, pe care îl regăsim în oraşul Wuppertal din Germania, ar soluţiona problema aglomeraţiei din Cluj-Napoca, este de părere liberalul Marius Nicoară.Pe axa Someşului se poate amenaja, prin fonduri europene, o linie de tren suspendat, care să vizeze municipiul Cluj-Napoca şi comunele Gilău şi Apahida. Ulterior, linia va putea fi extinsă şi la nivelul cartierelor Mănăştur şi Zorilor, cu revenire în Mihai Viteazul şi ulterior în Mărăşti. Întreaga Zonă Metropolitană a Clujului ar putea fi racordată la această reţea de tren suspendat – aşa-numitul Monorail, care a fost implementat cu succes în oraşul german Wuppertal, a explicat preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, candidatul USL Cluj pentru Primăria Cluj-Napoca. El a precizat că un astfel de mijloc de transport este mult mai ieftin şi mai eficient decât un metrou sau decât orice alt mijloc de transport în comun.
Liberalul Marius Nicoară este de părere că actuala administraţie locală trebuia să se implice mult mai mult în soluţionarea problemelor care ţin de trafic. „Indiferent cu ce te deplasezi, cu troleibuz, cu tramvai sau cu maşina personală, traficul în municipiul Cluj-Napoca a fost întotdeauna o gravă problemă, pentru care administraţia locală nu a găsit nici o soluţie. Adevărul este că pentru Cluj-Napoca este nevoie de un alt fel de proiect viabil. Suntem poziţionaţi într-o vale, ca atare aglomeraţia din trafic se va extinde din ce în ce mai mult. De aceea cred că cel mai potrivit lucru ar fi să se realizeze pe axa Someşului o linie de tren suspendat, aşa-numitul Monorail, care să deservească întreaga Zonă Metropolitană”, a spus Nicoară.
El a precizat că acest proiect poate fi finanţat din fonduri europene şi va putea fi implementat în mai multe etape. „În oraşul Wuppertal din Germania acest mijloc de transport în comun funcţionează încă din 1901. Cred că şi Clujul ar putea să-l adopte fără probleme, mai ales că din 2014 altfel vor fi aranjate programele de finanţare europeană pe sectorul infrastructură”, a detaliat Marius Nicoară.
În opinia sa, iniţial, această linie de tramvai ar viza strict axa Someşului, din Gilău, Cluj-Napoca şi Apahida. Ulterior, linia de tren suspendat şi staţiile vor putea fi aduse şi spre celelalte cartiere ale Clujului, Mănăştur, Zorilor, cu întoarcere în Mihai Viteazul şi apoi spre Mărăşti. „Desigur, în timp se va putea merge şi mai departe, astfel încât să poată fi acoperită întreaga Zonă Metropolitană”, a spus Nicoară. Trenul supendat, Monorail, este cel mai ieftin mijloc de transport public în comun, susţine Marius Nicoară. „Nimic nu se poate compara cu acest sistem de transport din punctul de vedere al eficienţei. Iar în afară de acest lucru, este şi foarte ieftin”, a comentat Nicoară.

Related posts

Leave a Comment