Nicoară îi cere lui Traian Băsescu convocarea CSAT pe tema declaraţiilor privind autonomia


Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, i-a cerut, duminică, preşedintelui Traian Băsescu să convoace de urgenţă Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema declaraţiilor privind autonomia pe criterii etnice făcute de înalţi oficiali maghiari.Nicoară arată, într-o scrisoare deschisă adresată, duminică, şefului statului, că în România problema autonomiei “stârneşte o reacţie de respingere”, pe care s-ar fi aşteptat să o vadă şi la Cotroceni.

“Vă solicit şi eu, şi românii din Transilvania să convocaţi Consiliul Superior de Apărare a Ţării, în şedinţă de urgenţă , pe agenda căreia să plasaţi prioritar chestiunea declaraţiilor privitoare la autonomie pe criterii etnice făcute de înalţi oficiali maghiari. Şi când spun asta am convingerea că nu numai în Transilvania există preocupare pentru acest aspect, ci că în toată România problema autonomiei stârneşte aceeaşi reacţie de respingere, pe care mă aşteptam să o văd şi la Cotroceni”, se arată în scrisoarea deschisă a senatorului liberal.

Nicoară a precizat că în momentul de faţă problema autonomiei nu mai este doar o temă de campanie electorală.

“Autonomia locală a maghiarilor din Transilvania nu mai este doar o temă relansată în campaniile electorale şi nici un simplu subiect de dezbatere. Declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes ar fi trebuit să vă lămurească în această privinţă, determinându-vă să luaţi atitudine public. Am asistat, în schimb, la o palidă reacţie a unor membri PDL, reacţie forţată mai mult de presiunea opiniei publice”, a subliniat senatorul PNL.

Potrivit lui Marius Nicoară, Traian Băsescu ar fi trebuit să reacţioneze la această “imixtiune gravă” în problemele interne ale României şi să declanşeze protocolul prevăzut pentru asemenea situaţii.

“Promisiunea de a lua poziţie a reprezentantului Jobikk în Parlamentul European, Szegedi Csanad, respectiv susţinerea demersurilor pe care le are în vedere Laszlo Tokes în Transilvania ar fi trebuit să declanşeze până la această oră protocolul prevăzut în asemenea situaţii, de imixtiune gravă în problemele interne ale ţării. Având în vedere că nu văd niciun fel de intenţie a dumneavoastră în acest sens, mă văd nevoit să recurg la apelul public”, a menţionat Marius Nicoară.

Acesta l-a asigurat pe Traian Băsescu de întregul suport al transilvănenilor în această chestiune.

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că este de acord “cu fiecare cuvânt” al lui Laszlo Tokes în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice.

Întrebat dacă împărtăşeşte opinia exprimată de Tokes potrivit căreia secuii trebuie să iasă în stradă pentru a obţine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus că este de acord “cu fiecare cuvânt” al acestuia, dacă altfel nu se poate.

“Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela”, a spus Szegedi.

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes declara, în 22 iulie, la Universitatea de Vară “Tusvanyos”, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

“Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră”, afirma Tokes.

A doua zi, Tokes a lansat un apel către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

“Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei”, spunea Tokes.

Vicepreşedintele PE declara, apoi, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

În aceste zile, în apropierea oraşului Gheorgheni are loc Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI), care are ca mesaj lupta pentru obţinerea autoguvernării Ardealului, coordonatorii acesteia fiind implicaţi în organizarea simpozioanelor privind mediatizarea referendumurilor autonomiste care au avut loc în 2006 -2007 în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi a celor care au avut ca scop reabilitarea scriitorului Wass Albert.

În cadrul lucrărilor de sâmbătă, liderul partidului de extremă-dreapta Jobbik, Vona Gabor, i-a îndemnat pe participanţi să ceară sprijinul autorităţilor centrale ungare pentru susţinerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Related posts

Leave a Comment