Nici măcar demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului nu rezolvă problema. România are nevoie de o nouă Constituţie

Actuala elită politică pare să fie incapabilă să înţeleagă faptul că oamenii s-au deşteptat şi s-au săturat de, ca să cităm din clasici în viaţă, bullshit. Abrogarea ordonanţei de urgenţă referitoare la modificarea Codului Penal este doar o strategie disperată din partea Guvernului de a câştiga timp. Un proiect de lege aproape identic a fost trimis în Parlament.

Nici o eventuală plecare a ministrului Justiţiei, Florin Iordache, nu va rezolva problema. Oamenii deja cer, cu subiect şi predicat, demisia Guvernului. Însă nici măcar acest lucru nu ar însemna o schimbare majoră. Sunt convins că Liviu Dragnea poate găsi oricând un lider local de talia lui Sorin Grindeanu care să formeze o clonă a actualului Guvern.

 

Nici dizolvarea Parlamentului nu va rezolva problema. PNL, care este principalul partid de opoziţie, nu pare să fi înţeles semnalul dat de alegători în 11 decembrie. Reforma în PNL s-a rezumat la înlocuirea unei frumoase doamne blonde cu o altă frumuseţe ravisantă blondă. Dincolo de ironie – care este la adresa politicii de cadre a PNL, nu are nimic misogin, pentru că situaţia rămânea la fel şi dacă înlocuiau un bărbat chel cu un alt bărbat chel sau pletos – nu există în PNL nici un lider capabil să promoveze un program de guvernare, să galvanizeze electoratul şi să propună o altă viziune asupra României.

 

ALDE este o aripioară a PSD. Nu merită nici măcar o analiză separată.

 

USR este în criză de creştere. Nu mai poate fi partid antisistem, deoarece a avut succes şi face parte din sistemul politic actual. Nu ştiu ce doctrină are, ce părere are de cota unică de impozitare, de TVA, de microîntreprinderi… Până când nu se clarifică doctrinar, USR nu rămâne decât o soluţie pentru votul de protest, nu pentru guvernare.

 

PMP are o problemă. Traian Băsescu i-a dus în Parlament, dar se retrage de la şefia formaţiunii. Întrotro o va lua PMP este foarte greu de zis.

 

UDMR pare să fie partidul care se bucură de fiecare dată că trece pragul electoral. Obiectivele sale sunt clare şi sunt legate strict de o parte a comunităţii maghiare. În rest, înverşunarea anticorupţie a unor lideri transformă încet UDMR într-un partid care devine nefrecventabil pentru tinerii maghiari.

 

Sistemul politic este permeabil la partide noi. În fond, USR, PMP, ALDE sunt partide noi. În ciclul electoral trecut au intrat PPDD şi UNPR. Nu apariţia unor partide noi este problema, ci sistemul politic şi constituţional. Alegerile parlamentare anticipate nu ar face decât să amâne scadenţa, nu ar rezolva nimic.

 

De aceea, cred că este timpul pentru alegerea unei Adunări Constituante. Actuala lege fundamentală ar trebui abrogată şi votată o nouă Constituţie. Desigur, sunt lucruri care nu pot fi negociate: democraţia parlamentară liberală, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO, protecţia minorităţilor şi alte lucruri bune din actuala Constituţie.

 

Însă va trebui să reflectăm serios la câteva întrebări.

 

Câte camere trebuie să aibă Parlamentul?

 

Este necesar să limităm numărul de parlamentari?

 

Avem nevoie de Curte Constituţională sau ar trebui ca litigiile constituţionale să fie judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie?

 

Avem nevoie de regiuni şi/sau judeţe?

 

Şi, în final, cea mai importantă întrebare: ce sistem de guvernare ne dorim? Sunt patru variante: republică parlamentară, republică semiprezidenţială, republică prezidenţială sau monarhie constituţională.

 

Republica parlamentară este inutilă. Imaginaţi-vă un preşedinte de republică ales de Parlament cu tăria de caracter a domnului Grindeanu sau a doamnei Shaidehh. Ce capacitate ar avea să îngrădească derapajele domnului Dragnea? Ar avea cam tot atâta putere câtă are preşedintele Ungariei – chiar, oare cum îl cheamă? – pentru a limita derapajele premierului Viktor Orban.

 

Republica semiprezidenţială pe care o avem acum şi-a dovedit falimentul.

 

O republică prezidenţială de genul Rusiei sau Belarusului ori Turciei nu cred că este dorită de nimeni.

 

Aşa că rămâne doar soluţia monarhiei constituţionale. Într-un sistem monarhic parlamentar democratic de genul celui care era definit de Constituţia din 1923, o criză politică precum cea ce azi ar fi fost imposibilă. Monarhul trebuie să aibă dreptul de veto pentru a opri reglementări precum modificarea pe furiş a Codului Penal. Monarhul trebuie să aibă dreptul de a demite Guvernului şi de a dizolva Parlamentul. Bineînţeles, nu discreţionar, ci cu votul Consiliului de Coroană. Nici un Rege sau o Regină nu ar îndrăzni să abuzeze de aceste drepturi, pentru că ar sfârşi mai rău decât Carol al II-lea. În fine, ar trebui ca sistemul monarhic să includă instrumente democratice puternice precum referendumul legislativ. În Liechtenstein, de exemplu, atunci când monarhul constată că există o diferenţă mare între ceea ce vrea clasa politică şi ceea ce vrea poporul, poate convoca un referendum prin care poporul să voteze direct legea în problema controversată. Este firesc să fie aşa, deoarece suveranitatea aparţine poporului, care o delegă Parlamentului. Desigur, nu ar trebui utilizat acest instrument toată ziua-bunăziua. Însă sunt momente clare în care ar trebui folosit. În istoria noastră recentă am fi putut utiliza un astfel de instrument în cazul Roşia Montană. Sau în privinţa gazelor de şist. Sau acum. Într-o republică, referendumurile pot fi instrumentalizate politic de preşedinţii care vor un nou mandat. Sau împotriva lor. În monarhie, dispare acest risc. Iată de ce cred cu tărie că noua Adunare Constituantă trebuie să voteze revenirea la Monarhie.

Related posts

Leave a Comment