Muncitorii străini, o posibilă soluție la criza forței de muncă din Cluj

Companiile din Cluj se confruntă cu o criză prelungită a forței de muncă. Foarte mulți antreprenori cred că singura soluție ar fi aducerea de muncitori străini, în condițiile în care numărul românilor care se întorc din străinătate este încă mai mic decât cel al celor care se stabilesc în Occident.

Clujul a cunoscut o dezvoltare economică susținută în ultimele trei decenii. Însă există riscul ca ritmul acestei dezvoltări să încetinească, pentru că tot mai mulți antreprenori se confruntă cu o criză prelungită a forței de muncă. În județ, rata șomajului este de doar 1,2 la sută, în timp ce în Cluj-Napoca, rata șomajului este de aproximativ 0,5 la sută, în condițiile în care, la nivel național, rata șomajului este de aproximativ 5,5 la sută. În Cluj, au început să revină mulți români stabiliți în străinătate, însă numărul acestora este prea mic față de nevoile companiilor. De aceea, cea mai bună soluție este aducerea de muncitori străini, spune omul de afaceri Vasile Vita, fondatorul Vitacom.

Cu toate acestea, Clujul continuă să atragă noi investiții, pentru că mulți antreprenori se bazează pe zecile de mii de studenți care își finalizează facultatea în fiecare an și care vor să rămână în oraș. Potrivit experților Băncii Mondiale, care au interpretat datele furnizate de Eurostat pentru ultimele trei decenii, Clujul este orașul cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană.

Related posts

Leave a Comment