Joseph Bolitho Johns, cunoscut sub numele de Moondyne Joe, a fost un condamnat englez și cel mai faimos pădurar din Australia de Vest. El și-a câștigat notorietatea pentru multiplele sale evadări din închisori.
Joseph Bolitho Johns s-a născut probabil în Țara Galilor în jurul anilor 1826–1827, deși unele surse spun că în Cornwall. Botezat în Wendron, a fost crescut protestant și ulterior s-a căsătorit în Fremantle. A fost cel mai mic dintre cei trei copii ai fierarului Thomas Johns și ai lui Mary Bolitho.
După moartea tatălui său, în 1833, a lucrat ca miner în mina de cupru, mutându-se ulterior în Țara Galilor ca să lucreze în minele de fier. Era descris ca fiind înalt, cu păr negru, ochi căprui și pielea plină de pete, probabil din cauza variolei din tinerețe.
Pe 15 noiembrie 1848, Joseph Johns și complicele său William Cross (John Williams) au fost arestați lângă Chepstow pentru jaf. Judecați în martie 1849, aceștia au fost condamnați la zece ani de muncă silnică, în ciuda faptului că au avut parte de o apărare bună.
După ce au fost încarcerat în mai multe închisori englezești, inclusiv Millbank, Pentonville, Dartmoor și Woolwich Hulks, Johns a fost în cele din urmă transportat în Australia de Vest la bordul navei Pyrenees în 1853. Williams a fost trimis în Tasmania în 1852.
Tâlharul care a sfidat legea și a cucerit imaginația colonială
Nava Pyrenees a ajuns la Fremantle pe 30 aprilie 1853, iar lui Joseph Johns i s-a acordat un permis de muncă pentru bună purtare. Până în 1855, a primit o grațiere condiționată și s-a stabilit în Valea Avon, cunoscută sub numele de Moondyne. A prins animale rătăcite și a câștigat recompense de pe urma lor, dar a fost arestat în 1861 pentru că a marcat un cal nerevendicat. După ce a evadat din închisoare și a furat din nou calul, a fost prins și condamnat la trei ani.
Eliberat în 1864, a lucrat în Kelmscott, dar a fost acuzat ulterior (pe nedrept, a susținut el) că a ucis un bou. În 1865, a fost condamnat la zece ani. Refuzând să execute o pedeapsă nedreaptă, Joseph a evadat în noiembrie și a comis între timp jafuri minore. În această perioadă, a devenit cunoscut sub numele de Moondyne Joe. A fost recapturat la est de York și condamnat la 12 luni de închisoare.
În aprilie 1866, Johns a adresat o petiție președintelui Curții Supreme și a primit o reducere a pedepsei cu patru ani. Nemulțumit, a încercat să evadeze în iulie, fiind închis șase luni. A reușit să evadeze în august și s-a alăturat altor trei persoane pentru a comite jafuri în jurul orașului Perth.
După ce un membru al bandei a fost capturat, Johns a plănuit o evadare în Australia de Sud. Pe 5 septembrie, a jefuit magazinul din Toodyay pentru provizii. Poliția le-a descoperit urmele pe 26 septembrie și a capturat banda la Boodalin Soak în 29 septembrie 1866.
După eliberare, Johns s-a căsătorit și a dus o viață aproape liniștită
Ca pedeapsă pentru evadare și jafuri, Johns a primit cinci ani de muncă silnică și a fost ținut sub pază extremă în închisoarea Fremantle. Ulterior, a evadat din nou, pe 7 martie 1867, a săpat un tunel printr-un zid în timp ce spărgea pietre. Deși a fost dat în urmărire, el a rămas în libertate timp de aproape doi ani, fără să comită nicio infracțiune și a evitat să fie descoperit.
Pe 25 februarie 1869, Johns a fost prins în timp ce fura vin și a fost condamnat la încă 12 luni, plus patru ani de închisoare pentru spargere. După o tentativă de evadare eșuată în 1871, le-a amintit oficialilor de o promisiune făcută de fostul guvernator Hampton, iar noul guvernator i-a acordat un permis de eliberare în mai.
După eliberare, Johns a dus o viață în mare parte liniștită, cu excepția unor infracțiuni minore. S-a căsătorit cu Louisa Hearn în 1879 și a căutat aur. În 1881, a descoperit Peștera Moondyne. Soția sa a murit în 1893, ceea ce l-a afectat profund.
Ulterior, a dezvoltat o boală mintală și a murit de demență senilă pe 13 august 1900 în azilul de nebuni din Fremantle. Moondyne Joe a fost înmormântat în cimitirul Fremantle, iar pe piatra sa funerară a fost scris „libertate” în limba galeză.
Foto: Pictură din 1825 a artistului Joseph Lycett care reprezintă râul Nepean și o bandă de hoți înarmați.
CITEȘTE ȘI:
Primele colonii penale în Australia
Centrele de detenție pentru reeducarea tinerilor în Anglia victoriană