Monica Bârlădeanu ajunge în juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF


Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj va avea parte anul acesta de un juriu de excepţie, alcătuit din personalităţi de seamă ale cinematografiei româneşti şi internaţionale, după cum anunţă prganizatorii evenimentului programat la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie.

Christine Dollhofer, fondatoarea şi director al festivalului “Crossing Europe” de la Linz, Austria, alături de Martin Blaney, jurnalist la publicaţia Screen International, actriţa Monica Bârlădeanu (foto) şi Geoffrey Gilmore, fost director al Festivalului de film independent de la Sundance, SUA, actualmente directorul artistic al Festivalului Internationa de film Tribeca, sunt patru din cei cinci membrii ai Juriului TIFF 2010, confirmaţi până în acest moment.

Juriul va desemna câştigătorii celei de-a noua ediţii a festivalului TIFF în urma vizionării celor 12 filme incluse în competiţia oficială din anul acesta, filme selecţionate de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului. Selecţia oficială cu filmele intrate în competiţie va fi anunţată în data de 30 aprilie.

Pe lângă trofeul Transilvania (Turnul transivan şi un plic cu 10.000 de euro), juriul TIFF va acorda premiul de regie, premiul pentru imagine şi premiul pentru cea mai bună interpretare. De asemenea, vor mai fi acordate şi premii în afara competiţiei, precum cel de excelenţă, pentru întreaga activitate cinematografică, unor personalităţi din lumea filmului românesc.

Monica Bârlădeanu, cunoscut model, prezentatoare TV şi actriţă, ajunge în acest an membru al juriului TIFF. Ea este una dintre cele mai cunoscute artiste cinema din România, dincolo de graniţe. Cariera ei include atât apariţii în producţii internaţionale, precum serialul american de succes Lost (Naufragiaţii) sau în comedia “Buds for Life”, dar şi în roluri din cunoscute filme româneşti, precum “Moartea Domnului Lăzărescu,” în regia lui Cristi Puiu, recompensat cu nu mai puţin de 30 de trofee, printre care şi premiul secţiunii “Un certain regard” al Festivalului de la Cannes din 2005. Recent, Monica Bârlădeanu a fost protagonista filmului “Francesca”, debutul regizoral al lui Bobby Păunescu, rol care i-a adus o nominalizare în cadrul Premiilor Gopo 2010, pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal.

Un alt membru al juriului TIFF 2010, Geoffrey Gilmore, este unul dintre cei mai activi promotori ai industriei de film independent din Statele Unite având o contribuţie semnificativă şi la dezvoltarea Festivalului de Film de la Sundance, al cărui director a fost începând din 1990 şi până în anul 2009 cînd a devenit Chief Creative Officer al Tribeca Enterprises, fiind responsabil cu strategii creative de dezvoltare a brandului. Timp de 14 ani, Gilmore a fost director al UCLA Film & Television Archive, precum şi lector la departamentul de Film şi Televizune de la UCLA, susţinând cursuri despre producţia de film independent în întreaga lume.

O altă personalitate din juriul TIFF 2010 este Christine Dollhofer, un nume cunoscut în industria de filmului din Austria, dar şi cu un aport semnificativ la dezvoltarea cinematografiei europene. Între 1997-2004, hristine Dollhofer a fost director artistic al Festivalului de Film Austriac – Diagonale, oferind publicului o serie de filme surprnătoare ţi impresionante, selecţionate din întreaga Europa. În 2004, ea a pus bazele Festivalului de Film de la Linz – Crossing Europe Film Festival, devenit între timp unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală.

Celor trei personalităţi li se adaugă şi Martin Blaney, renumit jurnalist al revistei de cinema “Screen International”. Martin Blaney este o figură nelipsită în cadrul marilor festivaluri de film din întreaga lume, în calitate de moderator de seminarii sau mese rotunde, dar şi un excelent şi activ promotor al filmelor şi cineaştilor de valoare.

Related posts

Leave a Comment