Moartea Albă – Povestea lunetistului care a decimat Armata Roșie

Una dintre cele mai interesante povești din secolul XX este cea a lunetistului care a fost botezat Moartea Albă. Este vorba de cel care deține recordul de victime produse în confruntarea cu Armata Roșie.

Cel mai bun lunetist din istorie a fost finlandezul Simo Hayha. Era un mic fermier, originar dintr-o provincie situată azi la granița cu Rusia, după ce rușii au cotropit estul Finlandei istorice.

Simo Hayha s-a înrolat, la doar 17 ani, în Garda Albă, o organizație paramilitară care lupta, la finalul Primului Război Mondial, împotriva Gărzii Roșii, formate din bolșevici. În anul 1925, Simo Hayha și-a satisfăcut stagiul militar în armata finlandeză. În acea perioadă, superiorii săi au descoperit talentul de bun țintaș al lui Simo Hayha și l-au antrenat special pentru a deveni un lunetist de elită.

La finalul anului 1939, Uniunea Sovietică a dat un ultimatum Finlandei, prin care rușii doreau să impună finlandezilor o serie de condiții care ar fi transformat această țară într-un satelit sovietic. Finlandezii au refuzat, iar rușii au atacat Finlanda.

Simo Hayha a devenit cel mai bun lunetist din armata finlandeză. A doborât 542 de ținte cu ajutorul unei puști adaptate, precum și alși peste 200 de inamici, cu ajutorul unei mitraliere. Simo Hayha nu a folosit niciodată o lunetă optică, ci ținte de metal, pentru că nu dorea ca o rază întâmplătoare de lumină să îi dezvăluie poziția. De asemenea, pentru ca nu cumva aburii respirației să îl dea de gol, el mesteca zăpadă în gură în timp ce își urmărea țintele.

Simo Hayha a obținut aceste rezultate în aproximativ 100 de zile de luptă, în condițiile în care temperaturile variau între minus 40 și minus 20 de grade. În acele zile din Nordul îndepărtat, era lumină doar câteva ore pe zi.

În data de 6 martie 1940, Simo Hayha a fost lovit de un glonț tras de un lunetist sovietic. Chiar dacă glonțul i-a smuls jumătate de obraz, el nu a murit. Și-a revenit în data de 13 martie 1940, chiar în ziua în care Finlanda, după o rezistență eroică, a fost nevoită să semneze pacea cu Rusia Sovietică.

Recuperarea lui Simo Hayha a durat câțiva ani. El nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii. După război, a redevenit fermier, vânător de elani și crescători de câini. Spre sfârșitul vieții, a fost întrebat care a fost secretul succesului său. ”Practica”, a fost răspunsul sec al eroului finlandez. Simo Hayha s-a stins din viață în anul 2002.

Related posts

Leave a Comment