Moțiunea și reacțiunea


Marți 13 octombrie 2009 în Parlementul României s-a dezbătut moțiunea de cenzură care a declanșat cea mai mare criză politică și a demis formal guvernul. A fost să fie.Și astăzi se face recurs la o Românie reală.Ni se vorbește de la tribuna parlamentară despre o criză totală în care ar fi intrat țara noastră. Și politicienii care au beneficiat din plin în funcțiile cheie ale statului vorbesc despre criză: politică, economică, morală. Culmea ironiei este că, anume, cei care au băgat societatea românească în criză indică cu degetul în altă parte, la un guvern constituit ad hoc ca urmare a ieșirii de la guvernare a unui partid de stânga- PSD- care a jucat la două capete: și la guvernare și în opoziție. Am ajuns s-o trăim, s-o vedem și pe asta. Criza a intrat în curtea fiecărui român.
Pe ultima sută de metri de intrare în competiția electorală, parlamentarii de la diverse partide politice ne aruncă în bezna instabilității politice. Ni se vorbește despre lipsa unui program anticriză, pe care chipurile nu l-a avut guvernul. Și cei care ne spun că nu există un Program anticriză nu îl au nici ei sau, poate, îl au vag în mințile lor.
Moneda se depreciază pe zi ce trece, în urma crizei instituite de neîncrederea majorității ”opoziției” parlamentare. Investițiile par subțiri fără o acoperire legislativă și o ordine guvernamentală. Ni se propune un guvern de tehnocrați în prag de alegeri. Pentru ce și de ce? ”Guvernul de tehnocrați” este o găselniță liberal-udemeristă care ascunde calcule strict politicianiste. De fapt, care ar fi rostul unui guvern de tehnocrați fără o viziune politică și o coeziune socială? Ce ar calcula și ar aduce nou, aceștia?! Mă întreb, pe ce s-ar axa acești tehnocrați într-o luptă politică declanșată de parlamentari a unei instaurații a crizelor? Miza multor lideri politici de a promova incompetența, o anumită viziune politică, fără esențe, o stare de lehamite în societate și valori contrafăcute, maneliste și de superfecialitate și în baza cărora încearcă să ne mintă, să ne manipuleze. Și, mă amuză să aud cum senatorul sau deputatul spune că, ”democrația este subminată în cazul în care nu suntem noi la guvernare”. Deci, aleatoriu, democrația trebuie să existe doar prin ei…
Mă întreb, dacă deputații aleși în circumscrimții uninominale au fost, înainte de a participa în parlament ”Moțiunea de cenzură”, în localitățile unde au fost aleși, să discute cu cetățenii și să ia pulsul societății, și care trebuie să vadă dacă fac bine sau nu când votează o aprofundare a crizei. Să recunoaștem că, de ceva timp, s-a creat o adâncă prăpastie între ceea ce vrea societatea și ceea ce face clasa politică. Mulți se confundă cu poporul și iau decizii fără să se consulte cu poporul.
Este nevoie de o mișcare de rezistență a societății față de profitorii care s-au cocoțat și fofilat în scaune de parlamentari și văd doar o Românie a lor, doar pentru ei. Și mulți care fac parte din desidența contra mediocrității trebuie să iasă în legalitate și să participe la stârpirea desfătării acestei imoralități, a imposturii și a non-valorilor.
Cred că și în politică se poate cultiva și stimula anumite modele de bun simț, de moralitate și de corectitudine. Modele care trebuie să inspire pe actualii parlamentari.
Deocamdată, campania electorală a bătut Guvernul Boc-2.

Related posts

Leave a Comment