Romanul Dracula constituie unul dintre cele mai importante atu-uri turistice ale Transilvaniei. Hotelierii din Cluj vor să profite cât mai mult de pe urma acestuia, în contextul în care legendarul conte-vampir rămâne cel mai cunoscut personaj de roman legat de Transilvania. Romanul a inspirat sute de ecranizări.
Unul dintre cele mai cunoscute romane din istoria universală este ”Dracula” de Bram Stoker. Romanul relatează povestea unui conte-vampir din Transilvania. Sursa de inspirație pentru scriitorul irlandez Bram Stoker în conturarea acestui personaj a fost colecția de povestiri săsești despre voievodul Vlad Țepeș, în care domnitorul valah este portretizat drept un tiran însetat de sânge. Bram Stoker nu a fost niciodată în Transilvania, însă, strănepotul său, scriitorul canadian Dacre Stoker, încearcă să refacă traseul imaginar pe care ar fi trebuit să îl facă străbunicul său. Dacre Stoker a vizitat și hotelul din Cluj în care ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, cel chemat de Dracula în Transilvania pentru a trata cumpărarea unei proprietăți în Anglia. Hotelul există în realitate pe strada Regele Ferdinand I, spune proprietara acestuia, Adriana Sava, prezentă la Via Cluj TV.
Dacre Stoker este preocupat de identificarea locului din Carpații Orientali în care s-ar fi aflat castelul contelui-vampir, spune specialistul clujean în turism, Alex Surducan.
Dacre Stoker și colaborătorii săi propun și un traseu Dracula. Acesta începe din Oradea, trece prin Cluj-Napoca și Bistrița și se încheie în Carpații Orientali. Această idee a stârnit deja interesul multor agenții de turism din Occident.