Mircea Geoană, îngrijorat de rezultatul alegerilor din Ungaria


Preşedintele Senatului, pesedistul Mircea Geoană, scrie pe blogul său că îl îngrijorează rezultatul alegerilor recente din Ungaria „din perspectiva relaţiilor care leagă FIDESZ-ul, proaspăt câştigător în alegeri, de radicalii maghiari din România”.Mircea Geoană subliniază faptul că scorul electoral al socialiştilor unguri la recentele alegeri a fost undeva sub 20%, ceea ce reprezintă un recul pentru partidul care a guvernat ţara opt ani şi care în 2006 obţinuse peste 40% dintre voturi.
Geoană priveşte rezultatul alegerilor din Ungaria din perspectiva relaţiilor care leagă partidul câştigător de radicalii maghiari din România. „Sunt cunoscute încurajările transmise de Viktor Orban atât lui Laszlo Tokes sau lui Szasz Jeno, liderul PCM, cât şi celorlalţi reprezentanţi radicali ai maghiarilor din Slovacia, Voivodina sau Ucraina. La fel de cunoscute sunt însă şi manevrele prin care Traian Băsescu încearcă să consolideze poziţia PCM în dauna UDMR. În aceste condiţii, rezultatul alegerilor din Ungaria arată că PCM se va bucura nu doar de sprijinul lui Traian Băsescu, ci şi de cel al noii Puteri de la Budapesta”, notează Geoană care adaugă că Traian Băsescu şi Viktor Obran aparţin aceleiaşi familii politice europene şi s-au sprijinit reciproc constant până acum.
Prin urmare, Geoană crede că nu ar fi o surpriză ca, printr-o acţiune concertată Băsescu-Viktor Obran, UDMR să să fie deposedat de statutul de principal reprezentat al maghiarilor din România, un prim pas în acest sens fiind scoaterea de la guvernare.
Atât Palatul Victoria, cât şi conducerea centrală a PSD ar trebui să privească cu atenţie rezultatul alegerilor din Ungaria, crede şeful Senatului în primul rând deoarece aceasta confirmă tendinţa ascensiunii extremei drepte pe fondul crizei economice din Europa. Acesta aminteşte că acest fenomen a mai apărut şi în alte ţări europene percum Franţa sau Olanda.
În acest context, Geoană pune câteva întrebări la care crede că Traian Băsescu şi Emil Boc par neinteresaţi şi nepregătiţi să răspundă: „Cum se va repercuta asupra românilor această alunecare spre extremism a opticii politice şi publice din Europa? Cât de mare este riscul ca românii să devină ţapi ispăşitori şi acuzaţii de serviciu ai politicienilor extremişti? Ce au de gând să facă autorităţile de la Bucureşti pentru a garanta cetăţenilor români drepturile pe care le au în Uniune, inclusiv, sau mai ales, cele privind libera circulaţia şi accesul pe piaţa muncii? Iată noi întrebări la care Traian Băsescu şi Emil Boc nu par nici interesaţi şi nici pregătiţi să răspundă”.
În opinia lui Geoană, rezultatul alegerilor din Ungaria ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru PSD. Liderul Senatului afirmă că bătălia electorală de peste doi ani va fi una foarte dificilă şi subliniază că actuala conducere a PSD „începe să afişeze o atitudine comodă şi să facă o opoziţie discretă”. „Trebuie să înţelegem cu toţii că statul pe bară cu mâinile în sân nu asigură victoria în 2012. Ideea că aceşti doi ani de opoziţie sunt un paşaport spre guvernare este plăcută pentru unii, dar greşită. PSD are nevoie de toată vitalitatea noii conduceri şi de eforturile susţinute ale tuturor membrilor săi. Să nu uităm că obiectivul stabilit este să obţinem peste 40%. Ne mai despart aproape 10 procente de această ţintă. Pare puţin. Dar în contextul actual, cu un Guvern – caracatiţă şi într-un climat economic ce favorizează dreapta, pentru aceste 10 procente trebuie să muncim cu mult mai multă determinare”, avertizează Geoană în postarea sa de pe blog.

Related posts

Leave a Comment