Ministrul Muncii: Vor fi măsuri nepopulare, sper să ne revenim


Noul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, înainte de preluarea mandatului de la Mihai Şeitan, că este conştient că va trebui să ia măsuri nepopulare, dar că speră ca într-un an de zile situaţia să revină la normal şi să “culegem beneficiile măsurilor de austeritate”.Noul ministru al Muncii a declarat, înainte de întâlnirea pentru preluarea portofoliului Muncii, că este o perioadă grea pentru toţi românii, dar că speră că experienţa pe care a dobândit-o până acum îl va ajuta să rezolve o parte din probleme.
“E o perioadă mai grea pentru toţi, dar sper ca într-un an de zile să ne revenim şi să culegem beneficiile acestor măsuri de austeritate”, a declarat Ioan Botiş.
Întrebat de ce premierul Emil Boc i-a acordat încrederea pentru preluarea postului de ministru al Muncii, Botiş a răspuns că aşteaptă aceeaşi încredere şi de la populaţie, subliniind însă că măsurile pe care urmează să le ia vor fi nepopulare. “Sunt măsuri nepopulare, dar trebuie luate şi cred că în momentul în care economia îşi revine putem discuta şi altceva”, a declarat Botiş.
Noul ministru al Muncii a precizat că priorităţile sale la început de mandat sunt Legea salarizării unitare, Legea pensiilor, care este în Parlament la Comisia de muncă şi Codul de asistenţă socială.
“Acestea sunt lucrurile care trebuie rezolvate şi, în general, reforma socială care trebuie dusă la capăt”, a mai spus Ioan Botiş. Întrebat dacă în calitate de ministru al Muncii va aplica măsurile din programul său legislativ privind majorarea pensiilor, Botiş a precizat că va discuta astfel de lucruri în guvern şi în măsura în care există acceptul de a discuta despre astfel de lucruri o va face. Întrebat despre stimulente acordate în Ministerul Muncii, noul ministru a precizat că acestea se acordă atunci când pot fi contabilizate lucrurile şi că acestea ar putea reveni, dar numai după ce vor fi contabilizate lucruri pozitive.

“Până nu vom contabiliza lucruri pozitive voi fi mai reţinut”, a mai spus Botiş. El a adăugat că vrea să-i mulţumească lui Mihai Şeitan pentru activitatea depusă la Ministerul Muncii, spunând că acesta a avut o misiune foarte grea şi că o parte din probleme cu siguranţă vor exista şi în continuare.
Noul ministru al Muncii a precizat că urmează să aibă o şedinţă în care va cunoaşte echipa cu care urmează să lucreze.
Ioan Nelu Botiş a depus jurământul în faţa şefului statului, la Palatul Cotroceni, împreună cu ceilalţi cinci miniştri desemnaţi în Cabinetul Boc, după care a plecat la Ministerul Muncii.
Mihai Şeitan a venit, vineri dimineaţă, la Ministerul Muncii, unde s-a întâlnit cu şefii instituţiilor din subordinea MMFPS, pe care i-a chemat pentru a le mulţumi pentru colaborarea din timpul mandatului său.
Ioan-Nelu Botiş (PDL) a fost, între 2001 şi 2004, viceprimar al municipiului Bistriţa şi preşedinte al organizaţiei locale a PSD. Ioan-Nelu Botiş este deputat ales în circumscripţia electorală 6 Bistriţa Năsăud, colegiul uninominal 1. El a a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor. Între anii 1996 şi 2001 Botiş a fost consilier local, între 2001 şi 2004 viceprimar al municipiului Bistriţa şi preşedinte al organizaţiei locale a PSD Bistriţa. Din 2008 este membru al PDL Bistriţa-Năsăud. Printre măsurile promovate de democrat-liberal pentru a câştiga un post în Parlament, potrivit programului său legislativ, se numără “creşterea pensiilor până la un prag minim de 850 lei/lună”, dar şi “creşterea graduală (tot a pensiilor- n.r.) astfel încât în 2012 pensia socială să ajungă la 305 euro/lună”.
Mihai Şeitan a ocupat postul de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din decembrie 2009, anterior el fiind secretar de stat la minister, consilier de stat pe probleme de muncă şi protecţie socială şi preşedinte al Casei de Pensii, fiind coordonatorul echipei care a elaborat proiectul Legii pensiilor.

Related posts

Leave a Comment