Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, acuză fake news legate de neonicotinoide: E ca în bancurile cu Radio Erevan

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, acuză faptul că este victima unui fake news. El a fost criticat de mai multe publicații pentru că a aprobat utilizarea unor produse care obțin substanțe din gama neonicotinoidelor pentru a combate dăunătorii unor culturi agricole, iar aceste substanțe sunt dăunătoare pentru populațiile de albine. Mai mult, Comisia Europeană a criticat România și Lituania pentru utilizarea acestor substanțe. Însă ministrul Adrian Oros spune că lucrurile stau exact pe dos.

”Este exact ca în bancurile cu Radio Erevan, când un ascultător întreba dacă este adevărat că Mișa din Vladivostok a câștigat o mașină Lada, iar Radio Erevan răspundea că da, este asdevărat, dar cu precizările că este vorba de Ivan din Moscova, nu de Mișa din Vladivostok, și că este vorba de o bicicletă, nu de o Lada, și nu a câștigat, ci i s-a furat. Așa este și în cazul neonicotinoidelor. De fapt, eu am restrâns utilizarea neonicotinoidelor. În ultimii ani, Ministerul Agriculturii, condus de reprezentanți ai PSD, a aprobat utilizarea neonicotinoidelor la culturile de rapiță, floarea-soarelui, porumb și sfeclă de zahăr. Eu au restrâns utilizarea lor doar la culturile de porumb și sfeclă de zahăr. Este vorba de culturi care nu au un mare potențial melifer. Am luat această decizie în acord cu reprezentanții asociațiilor de crescători de albine. Așadar, ca să subliniez încă o dată, am eliminat din acest an posibilitatea de a utiliza neonicotinoide pentru combaterea dăunătorilor la culturile de rapiță și de floarea-soarelor. Comisia Europeană a ieșit cu un comunicat de presă prin care a cerut interzicerea utilizării neonicotinoidelor la culturile de rapiță din România și Lituania. Este exact ceea ce am făcut eu, înainte de emiterea acestui comunicat din partea Comisiei Europene. Practic, Comisia Europeană nu face altceva decât să întărească faptul că am luat o măsură justă”, a declarat, pentru ClujToday.ro, ministrul Adrian Oros.

Declarația sa vine după ce publicația Daily News a publicat un comunicat al Comisiei Europene, care critica România și Lituania pentru utilizarea neonicotinoidelor în combaterea dăunătorilor pentru culturile de rapiță. Neonicotinoidele sunt considerat drept un pericol pentru biovidersitate. Utilizarea lor pe scară largă în Europa Occidentală a dus la reducerea dramatică a populațiilor de albine. Ministrul Adrian Oros a declarat că, împreună cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de albine, caută cele mai bune soluții pentru eliminarea utilizării acestor substanțe și în cazul celor două culturi în care încă este permisă folosirea acestor substanțe.

Related posts

Leave a Comment