Medicul Dobrescu, la al treilea dosar penal pentru mită
Chirurgul clujean Ioan Dobrescu, prins de două ori în flagrant în timp ce lua mită, prima oară în 2009, situaţia repetându-se în urmă cu o săptămână, are probleme cu legea încă din 2008, când pe numele său a fost deschis primul dosar penal, sub aceeaşi acuzaţie.Procurorii au deschis primul dosar penal pe numele medicului Ioan Dobrescu, de la Clinica de Pediatrie I Cluj, în 2008, ca urmare a patru sesizări din partea unor părinţi ce susţineau că acesta le-ar fi cerut bani pentru a le trata copiii. Informaţia este confirmată oficial chiar în motivarea Tribunalului Cluj, din 26 februarie 2009, când s-a respins propunerea de arestare preventivă a lui Dobrescu după flagrantul în care a fost prins luând mită suma de 100 de lire sterline de la Vasile Parno, tatăl unei fetiţe ce urma să fie supusă unei intervenţii chirurgicale.
În sesizarea pentru luarea măsurii arestării preventive din 2009, procurorii au făcut trimitere şi la dosarul mai vechi al lui Dobrescu, pornit de la patru plângeri penale. “Sesizarea pentru luarea măsurii arestării preventive se bazează şi pe dosarul de urmărire penală nr. 714/P/2008 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, unde se află alte patru plângeri din partea a patru persoane cărora se bănuieşte că acelaşi inculpat le-a solicitat diferite sume de bani pentru efectuarea actului medical specific”, se arată în încheierea Tribunalului Cluj. După ce a fost reţinut în 2009, în urma flagrantului, şi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, procurorii au apreciat că există probe suficiente care să dovedească vinovăţia lui Dobrescu.
Astfel, reprezentanţii Parchetului au arătat că medicul s-ar face vinovat de infracţiunea de luare de mită, “cu atât mai mult cu cât pe numele inculpatului există patru plângeri cu privire la luarea de către acesta a unor sume de bani de la alte persoane pentru condiţionarea actului medical”. În apărare, avocatul care l-a reprezentat pe Dobrescu a spus că sesizările nu au avut nici o finalitate. “S-a făcut vorbire de cele patru plângeri care există pe numele inculpatului, însă solicită instanţei să observe că prima plângere este formulată în luna august 2008, iar până în acest moment (26 februarie 2009 – n. red.) s-a avut la îndemână din partea Parchetului un set de mijloace de a face urmărirea penală”, argumentează avocatul Mihai Neamţ. Ioan Dobrescu a fost scos de sub urmărire penală în acel dosar din cauza probelor insuficiente. În acest caz, instanţa a emis şi mandat de interceptare a convorbirilor lui Ioan Dobrescu, pentru 30 de zile.
În schimb, în 25 februarie 2009 a fost prins în flagrant luând bani de la Vasile Parno, pentru a-i opera fiica, după cum spun procurorii, şi, cu toate acestea, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere, Tribunalul Cluj a decis să-l cerceteze în stare de libertate. Menţionăm că discuţia dintre Parno şi medicul chirurg, în cabinetul de la Clinica de Pediatrie I Cluj, a fost înregistrată, iar Dobrescu şi-a recunoscut fapta. Tribunalul Cluj a considerat că nu erau probe suficiente pentru a se considera că lăsarea în libertate a lui Dobrescu ar fi prezentat pericol concret pentru ordinea publică.
Dacă în alte cazuri opinia publică şi încrederea populaţiei în justiţie sunt un motiv al menţinerii măsurii arestării preventive, în situaţia lui Dobrescu argumentele sunt pur şi simplu răsturnate. “Nu contestăm gravitatea faptei, care a şi fost recunoscută de către inculpat, însă în ultima vreme opinia publică, sprijinită de mass-media, s-a transformat într-un adevărat judecător, trecând de cealaltă parte a baricadei, când procesele se judecă în presă, sunt criticate soluţiile pronunţate, interferând şi substituindu-se magistratului de carieră. Aceasta nu înseamnă negarea importanţei opiniei publice în sancţionarea faptelor antisociale, pentru că ea reprezintă etalonul ocrotirii valorilor sociale, însă nici nu se poate dispune o astfel de măsură extremă, cum este cea a arestării preventive, pe considerentul că opinia publică va fi lezată şi îşi va pierde încrederea în justiţie”, motiva Tribunalul Cluj decizia prin care Dobrescu urma să fie cercetat în libertate, în dosarul din 2009. “Nimeni nu are de câştigat dacă asupra acestui inculpat s-ar lua măsura privativă de libertate”, a conchis judecătorul. Chiar dacă instanţa de fond, respectiv Tribunalul Cluj, l-a condamnat pe Dobrescu, în urma procesului, la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Cluj, iar apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că medicul trebuie achitat, întrucât fapta sa nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni.
Un nou flagrant, săptămâna trecută
Ioan Dobrescu a fost prins din nou în flagrant de poliţişti, în 24 mai, anul curent, luând mită de la bunica unui copil, pacient al lui Dobrescu. Poliţiştii l-au prins cu suma de 300 de lei, bani marcaţi în urma iniţiativei denunţătorilor. Medicul este din nou cercetat, în stare de libertate, pentru luare de mită. De această dată, pe numele lui Dobrescu nu a mai fost emisă nici ordonanţă de reţinere.