Medicul Ciomu poate profesa din nou


Medicul Naum Ciomu revine în medicină, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Decizia instanţei este irevocabilă.Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, irevocabil, că Naum Ciomu poate profesa medicina, în afară de urologie.
Totodată, instanţa a obligat Colegiul Medicilor să îi plătească 500 de lei cheltuieli judiciare lui Ciomu.
Contactată de REALITATEA.NET, victima medicului Ciomu a refuzat să comenteze decizia instanţei. ”Nu mai am nimic de comentat. Asta e decizia instanţei”, a spus Ion Jiga.
Decizia Colegiului Medicilor, prin care lui Ciomu i s-a interzis practicarea medicinei, a fost anulată de Tribunalul Bucureşti, pentru că este nejustificată şi depăşeşte decizia penală din cazul Ciomu, care a stabilit că medicul are interdicţie să practice chirurgia urologică, nu medicina în general. Colegiul medicilor a atacat decizia, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi că Naum Ciomu poate reveni la statutul de medic.
“Practic, prin emiterea deciziei numărul 2, din 30 ianuarie 2009 (prin care lui Ciomu i s-a retras calitatea de membru al Colegiului – n.r.), pârâtul (Colegiul Medicilor Bucure?ti – n.r.) a extins în mod nejustificat şi nelegal întinderea măsurii de siguranţă aplicată de instanţa penală, deşi dispoziţiile erau clare sub acest aspect, astfel că Tribunalul constată că prin această decizie i s-a produs reclamantului o vătămare a drepturilor sale profesionale, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului”, se arată în motivarea TB, prin care a fost anulată hotărârea CMB.
Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care a anulat hotărârea CMB, că prin sentinţa penală care îl privea pe Naum Ciomu s-a aplicat măsura de siguranţă, aceea prin care i s-a interzis să mai fie medic primar chirurg urolog, dar i s-a permis să practice medicina, în general.
De asemenea, magistraţii Tribunalului Bucureşti notează, în motivare, că Naum Ciomu a depus la dosar documente din care reiese că are şi alte specializări în medicină, în afară de cea de chirurg urolog. În consecinţă, susţine instanţa, Ciomu are tot dreptul să exercite celelalte specializări, “calificarea sa în aceste domenii nefiind contestată”. Tribunalul Bucureşti a decis, în decembrie 2009, să admită cererea făcută de Naum Ciomu, medicul condamnat în 2007 pentru malpraxis, şi, în consecinţă, să anuleze hotărârea Colegiului Medicilor Bucureşti, prin care i-a fost retrasă medicului calitatea de membru CMB şi i s-a interzis să practice medicina. De asemenea, prin aceeaşi hotărâre din decembrie 2009, instanţa a obligat Colegiul să îi plătească lui Ciomu cheltuieli de judecată în valoare de 1.500 de lei.

În 2004, Naum Ciomu a tăiat în trei penisul unui pacient

Doctorul Ciomu a fost deferit justiţiei în octombrie 2004, pentru că a lăsat infirm un pacient, doctorul fiind acuzat de vătămare corporală gravă din culpă. În 13 iulie 2004, în timpul unei intervenţii, chirurgul urolog Ciomu i-a tăiat unui tânăr penisul, în timp ce îi opera canalul urinar din partea inferioară, apoi i-a fragmentat organul genital în mai multe bucăţi.
Doctorul a invocat faptul că în momentul intervenţiei chirurgicale a avut un accident vascular. Două săptămâni mai târziu, Colegiul Medicilor a decis ca doctorului Ciomu să-i fie retrasă definitiv autorizaţia de liberă practică.
După doi ani de proces, Judecătoria Sectorului 5 l-a condamnat pe Ciomu la un an de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune moale de 125.000 de euro. De asemenea, magistraţii au decis ca doctorul Ciomu să nu mai poată profesa ca medic primar chirurg urolog.

Related posts

Leave a Comment