”M” pentru Mozart nu pentru Michael

Festivalul ”Mozart” își deschide porțile anul acesta, vineri 3 decembrie de a ora 19:00, cu un concert susținut de Filarmonica de Stat Transilvania. Ediția de anul acesta este una cu totul specială, una aniversară și în același timp îndoliată. Pe lângă aceste evenimente importante, edția de anul acesta promovează și un nou concept, prin motto-ul festivalului ”M ist fűr Mozart” care este o parafrazare după titlul emisiunii ”M is for Michael”, difuzată pe postul de muzică MTV, după moartea muzicianului. Deși aparent între Wolfgang Amadeus Mozart și Michael Jackson nu există nimic în comun, pe cei doi îl leagă totuși dragostea pentru muzica de calitate.

Anul acesta, Festivalul Mozart, ajuns la cea de-a XX-a reprezentanță pe scena clujeană, comemorează două evenimente importante în evoluția lui fiind o ediție aniversară și de doliu în același timp. Anul acesta se aniversează împlinirea a douăzeci de ani de la prima audiție la Cluj-Napoca. Cu această ocazie organizatorii au invitat o serie de muzicieni, care, de-a lungul timpului s-au dovedit prietenii festivalului. Astfel, iubitorii operei lui Mozart se vor putea reîntâlnii cu nume mari ale muzicii simfonice, precum: Robert Levin, Ferenc Gabor, Cvartetul Transilvan, Melinda Beres, Cvartetul Arcadia. De asemenea, orchestra simfonică a Filarmonicii ”Transilvania” va asigura desfășurarea concertelor de deschidere și de închidere ale ediției de anul acesta.

În loc de flori, donații pentru Festivalul Mozart

Un alt eveniment important este și comemorarea morții Fondatorului Societății Române Mozart și a festivalului clujean, muzicologul Francisc Laszlo, care s-a stins din viață în luna martie (a.c). Întregul program al ediției actuale acesta est conceput ca un omagiu adus acestui muzician deosebit. Astfel, concursul de muzicologie va fii dotat, anul acesta, cu ”Premiul Francisc Laszlo”. La concurs vor participa foștii lui studenți și elevi, care vor interpreta și două lucrări în primă audiție mondială. Un lucru cu adevărat impresionant a fost și gestul făcut de familia marelui muzician, ace a făcut o donație pentru organizarea ediției de anul acesta. „La înmormântarea profesorului Franciss Laszlo, familia a rugat participanţii, prin anunţul mortuar, ca în loc de flori, să doneze bani Societății Mozart. Este un gest unic“, a declarat directorul filarmonicii, Marius Tabacu, suma strânsă reprezentând una dintre sursele financiare ale organizării Festivalului.„Fără acești bani ne-ar fi fost mult mai greu să îl organizăm“, confirmă și președintele Societății Mozart, Adriana Bera, mulțumind cu această ocazie familiei fondatorului Societății Române Mozart.

Un nou concept: ”M ist fűr Mozart”

Pe lângă cele două evenimente importante, ediția de anul acesta vine cu un nou concept, realizat de o agenție de publicitate care pe afișul festivalului a făcut o combinație între cei doi importanți „M“ ai muzicii internaționale, Wolfgang Amadeus Mozart și Michael Jackson. De asemenea și moto-ul festivalului, „M ist fur Mozart“ (pentru că pentru iubitorii muzicii simfonice ”M”este de la Mozart) este o parafrază după titlul emisiunii „M is for Michael“ (care pentru iubitorii muzicii pop ”M” vine de la Michael) difuzată de postul de muzică MTV, după moartea artistului. Organizatorii spun că această nouă combinație grafică este menită să atragă publicul tânăr spre această manifestare devenită tradiție. ”Întreg festivalul de anul acesta este organizat pe ideea «Mozart şi lumea noastr㻓, a declarat Adriana Bera, președintele Societății Române Mozart, organizatorul principal al festivalului.

Concert pentru copii în premieră

Anul acesta festivalul va organiza, în premieră, pe lângă tradiționalul eveniment, un spectacol special pentru cei mai mici ascultători numit ”O vioară mică de-ași avea”. Concertul este susținut de studenții Academiei de Muzică, în calitate de interpreți, cărora li se vor alătura copii de la Liceul de Coregrafie ”Octavian Stroia” și un grup de elevi de la Școala Generală ”Ion Creangă”.„Spectacolul «O vioară mică de-aş avea» va fi un cadou de Moș Nicolae pentru cei mici, pentru că are loc duminică seara, de la ora 17, în sala Studio a Academiei de Muzică «Gheorghe Dima»“, a precizat Adriana Bera.

Biletele se pot achiziționa de la caseria Filarmonici de Stat Transilvania, aflată în incinta Casei de Cultură a Studenților. Prețul acestora este de 20 lei pentru adulții, 10 lei, cu reducere, pentru elevi, studenți și pensionari și 5 lei pentru copii.

Related posts

Leave a Comment