În Transilvania, în această perioadă, oamenii merg la mormintele celor dragi, pe care le curăță. Apoi, așează flori și aprind lumânări în memoria celor dragi. Pentru că, din cauza pandemiei, unele localități sunt carantinate ori se află în scenariul roșu, preotul greco-catolic Eduard Fartan a lansat o inițiativă frumoasă: cei care nu pot ajunge la mormintele celor dragi, să se gândească la ei și să îngrijească mormântul unui necunoscut.
Practic, este o ilustrare a spiritului de solidaritate creștină, care reprezintă și ideea de bază a rugăciunilor pentru sufletele celor plecați dintre noi, a parastaselor și a actelor de caritate făcute pentru a onora memoria celor dragi.
Originile sărbătorii Luminației sunt catolice. În data de 1 noiembrie este Ziua Tuturor Sfinților, iar în data de 2 noiembrie este Ziua Sufletelor din Purgatoriu.
„În întreaga lună noiembrie înălțăm rugăciuni pentru sufletele aflate în Purgatoriu. Este una dintre cele mai frumoase aspecte ale credinței creștine, care denotă speranța Mântuirii“, explică preotul greco-catolic Mircea Marțian.
Din mediul catolic, sărbătoarea a fost preluată și de ortodocși, dar și de bisericile protestante, astfel că Luminația este marcată în toate cimitirele transilvănene.
Foto: Radu Pădurean