Liderul transnistrean Igor Smirnov provoacă Ucraina

Pe fundalul activizării Uniunii Europene în dosarul transnistrean, dar şi a declaraţiilor şocante ale liderului autorităţilor separatiste Igor Smirnov, care, într-o scrisoare-felicitare adresată preşedintelului Ucrainei Victor Ianukovici ca urmare a Zilei Unităţii Ucrainei, ce se serbează la 22 ianuarie, acesta spune: “În Transnistria nu a fost uitat faptul că teritoriul a fost parte a spaţiului statal, juridic şi umanitar al Ucrainei”.


Declaraţia a dat apă la moară naţionaliştilor ucraineni care şi-au propus restabilirea unei Ucraini Mari, care şi-ar putea extinde în dauna României, Rusiei, Poloniei, Belorusiei şi ar încasa Transnistria, relatează agenţia rusă Regnum. Experţii şi politicienii polonezi au criticat o resuscitare a unui “expansionism” ucrainean reclamând respectarea integrităţii Republicii Moldova.
Transnistria revine în actualitate în spaţiul public post-sovietic. Aici elita din epoca comunistă gestionează economia, având sprijinul direct al Rusiei.
În contextul în care Uniunea Europeană şi-a activizat paşii, Rusia fiind şi în acest an un principal furnizor de resurse umanitare şi financiare în regiune, declaraţiile lui Smirnov au intenţia de atragere a mediatorilor ucraineni de partea Tiraspolului în procesul de negicieri ai diferendului transnistrean.

Notă:Ziua Unităţii (Coeziunii) Ucrainei a fost instituită în anul 1999 în memoria evenimentelor care au avut loc în anul 1919, când pe Piaţa Sofia de la Kiev a fost confirmat “Actul Zluki”, care a proclamat unitatea pământurilor ucrainene. Două state: Republica Populară Ucraina şi Republica Populară Vest-Ucraineană s-au unit într-o singură ţară.

Related posts

Leave a Comment