Lectură: Poemele lui Corneliu Coposu, tipărite la editura Academiei Civice

Una dintre cele mai interesante lecturi în această perioadă poate fi volumul Poeme, de Corneliu Coposu. Volumul a apărut la editura Fundației Academia Civică, în parteneriat cu Fundația Corneliu Coposu. Volumul are un Cuvânt Înainte semnat de Ana Blandiana. Povestea poemelor este una mai puțin obișnuită: Corneliu Coposu le-a compus în minte, în cei 17 ani în care a stat închis în temnițele comuniste, inclusiv în lungii ani în care a fost izolat complet de ceilalți oameni. Aceste poeme au fost transcrise după eliberarea sa, în anul 1964.

Corneliu Coposu a rămas în memoria colectivă a românilor drept un reper moral. A primit supranumele de Seniorul politicii românești, pentru faptul că niciodată nu a abdicat de la principiile democratice, pe care le-a promovat întreaga sa viață. A fost unul dintre apropiații lui Iuliu Maniu și a plătit cu 17 ani de închisoare fidelitatea sa față de artizanul Unirii Transilvaniei cu Regatul României. De asemenea, a fost cel care a contribuit decisiv la renașterea PNȚCD, după anul 1989. Corneliu Coposu a avut și o latură mai puțin cunoscută a personalității sale. El a compus mii de versuri în anii de închisoare. Acest exercițiu mintal, alături de rugăciune, l-a ajutat să își păstreze mintea întreagă. Acum, a venit timpul ca românii să îi cunoască și creația poetică, este de părere moștenitorul moral al lui Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim.

Poemele lui Corneliu Coposu sunt reprezentative pentru un fenomen extraordinar: poezia închisorilor, spune poeta Ana Blandiana, cea care a fondat Academia Civică.

Volumul de poeme poate fi comandat on-line de la mai multe librării. El este însoțit de un CD, cu poeme scrise de Corneliu Coposu și recitate de Ion Caramitru.

Related posts

Leave a Comment