Kievul, demolat de instabilitatea politică. Ucraina a fost retrogradată la “CCC plus” de S&P, cu perspectivă negativă

Cunoscuta agenţie de evaluare financiară Standard and Poor’s a coborât de ieri ratingul atribuit pentru datoriile în valută ale Ucrainei până la “CCC plus” de la “B minus”, cu perspectivă negativă.

Standard and Poor’s şi-a motivat decizia de a retrograda Ucraina prin escaladarea instabilităţii politice din această ţară. Reacţia agenţiei de evaluare financiară vine după ce premierul ucrainean, Mykola Azarov, a demisionat ieri, iar deputaţii din partidul preşedintelui Viktor Ianukovici au retras legile antiprotest pe care Parlamentul le adoptase în urmă cu 12 zile.
Totodată, analiştii Standard and Poor’s consideră că finanţarea de 15 miliarde de dolari promisă Kievului de Rusia ar putea fi pusă în pericol. “Retrogradarea reflectă opinia noastră că escaladarea semnificativă a tensiunilor politice în Ucraina face ca sprijinul financiar promis de Rusia să fie mai puţin sigur dacă Guvernul condus de preşedintele Ianukovici va cădea”, se arată în comunicatul S&P.
Perspectiva “negativă” care se adaugă ratingului Ucrainei înseamnă că există cel puţin 30% şanse ca Standard and Poor’s să reducă din nou ratingul suveran al acestei ţări, mai ales că fosta republic sovietică se afla deja în zona “junk”, cea a investiţiilor speculative. “Am putea reduce ratingurile dacă instabilitatea politică va conduce la o nouă diminuare a capacităţii administrative a Guvernului de a asigura serviciul datoriei sau dacă sprijinul financiar promis de Rusia nu va fi acordat şi nu vor fi găsite surse alternative de finanţare”, avertizează S&P.
Cu toate acestea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat aseară că Rusia nu va revizui condiţiile împrumutului acordat Ucrainei sau reducerea preţului la gaze şi a dat asigurări că Moscova îşi va onora aceste promisiuni chiar dacă următorul Guvern de la Kiev va fi unul al opoziţiei.

Related posts

Leave a Comment