Chestiunea migranţilor – care dezbină Europa de mai multe zile încoace – a fost astăzi în centrul unei reuniuni la Praga între Germania şi ţările zile ale « grupului de la Visegrad » – adică Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. In ciuda insistenţelor sale, ministrul german de externe însoţit de omologul său din Luxembourg – a cărui ţară deţine actualmente preşedinţia rotativă a UE – a primit din nou un refuz categoric şi ferm din partea statelor estice, relatează RFI România.« Explicaţia » dintre Germania şi vecinele sale din Est nu a dat roade scontate. Punctele de vedere rămân mai departe divergente, grupul de la Visegrad respinge ideea de cote de migranţi. « Fiecare ţară trebuie să poată decide numărul de refugiaţi pe care este dispusă să-i accepte » a spus de exemplu şeful diplomaţiei cehe. Drept răspuns, Frank-Walter Steinmeier a estimat că « actuala criză migratorie este poate cea mai mare sfidare din istoria UE. O astfel de sfidare nu poate fi reglată de o singură ţară, e nevoie de solidaritate europeană » a spus şeful diplomaţiei germane.
Reamintim că alegerea cancelarei germane Angela Merkel urmată apoi de preşedintele Franţei François Hollande şi de Comisia de la Bruxelles de a impune cote de migranţi tuturor ţărilor a provocat dezbateri vii nu doar cu grupul de la Visegrad. România şi Danemarca de exemplu sunt pe aceaşi lungime de undă a refuzului de a participa la repartizarea centralizată a migranţilor.
In cazul în care europenii nu vor reuşi să-şi surmonteze diviziunile nici după reuniunea extraordinară de luni a miniştrilor de Interne atunci Donald Tusk, preşedintele Europei, spune că va convoca un summit al celor 28 consacrat exclusiv crizei refugiaţilor. De partea ei Ungaria propune ca la discuţiile UE să fie invitate şi Serbia şi Macedonia, două ţări balcanice de asemenea confruntate cu valuri de migranţi veniţi din Siria şi Irak.
După operatoarea de televiziune care-i lovea pe migranţii în fugă, e rândul poliţiştilor care aruncă mâncare migranţilor ca unor animale în cuşcă să fie pe primele pagini ale presei internaţionale. Publicând pe reţelele de socializare şi pe Internet imaginile şocante, activistul Klaus Kufner spune că vrea să denunţe condiţiile inumame în care sunt ţinuţi aceşti migranţi înfometaţi. “Poliţia se poartă cu ei ca cu nişte animale, parcă am fi la zoo sau într-un lagăr de concentrare” spune Kufner. « Nu ne puteam imagina că aşa ceva se poate face în Europa. Guvernul maghiar încalcă flagrant şi repetat drepturile omului » mai spune cel care a făcut publice imaginile din tabăra de refugiaţi de la Roszke.
Ungaria nu pare însă dispusă să facă nici cea mai mică concesie. Ba dimpotrivă, Budapesta a anunţat că va mobiliza şi mai mulţi soldaţi la frontiera cu Serbia pentru a termina construcţia zidului cu fosta republică iugoslavă. Denunţând « rebeliunea » migranţilor, premierul Viktor Orban a spus că cine va mai trece ilegal frontiera după 15 septembrie va fi arestat.
In ediţia din această săptămână a revistei L’Express, Jacques Attali evocă un “Ungarexit” adică cere pur şi simplu sancţionarea Budapestei pentru felul în care se comportă în această criză. “In Europa, Ungaria este cea mai cumplită. Abjecţiei comportamentului ea îi adaugă şi brutalitatea vocabularului. Ungaria dezonorează astfel Uniunea europeană. Guvernul Orban şi partidul său Fidesz îi tratează pe refugiaţi cu cea mai cruntă inumanitate uitând că poporul maghiar se trage din cotropitori veniţi din Asia centrală. Budapesta uită de asemenea că restul lumii a primit în 1956 sute de mii de maghiari care fugeau de dictatură. In fine, Ungaria uită cà democraţia e un concept laic şi că deci nu-i poate exclude pe fidelii unei anumite religii. Pe scurt, e scandalos să nu condamni această ţară care a ajuns să fie ruşinea Europei în lumea întreagă. De ce nu se utilizează articolul 7 al tratatului european pentru a suspenda drepturile Ungariei pentru « încălcarea gravă » a valorilor europene ? In loc să vorbim despre Grexit să vorbim despre Ungarexit dacă vrem ca Europa să dea lumii o imagine demnă de ea » exclamă Jacques Attali în L’Express.