Jacques Marquette: Misionarul și Exploratorul care a Cartografiat Valea Mississippi

Jacques Marquette a fost un misionar și explorator iezuit francez. El a fondat primele așezări europene din Michigan, Sault Sainte Marie și Saint Ignace. În 1673, el și Louis Jolliet au devenit primii europeni care au explorat și cartografiat valea nordică a fluviului Mississippi.

Jacques Marquette și-a început munca misionară la Saint Michel în Sillery, unde a studiat limbile și obiceiurile indigene. Apoi a servit la Trois-Rivieres înainte să se mute în vestul Marilor Lacuri în 1668, ajutând la înființarea misiunii Ste. Marie (Michigan în prezent).

Marquette a dezvoltat relații cu triburile locale, a botezat convertiți și l-a înlocuit pe părintele Allouez la La Pointe du Saint Esprit în 1669. A călătorit cu barca canoe și a îndurat condiții grele înainte de a ajunge la Petun Huron, unde a fost primit cu plăcere.

La La Pointe, Marquette s-a ocupat de Petun Huron și de alte trei triburi de indieni din Ottawa, concentrându-se pe Kiskakon. A aflat despre fluviul Mississippi de la triburile din Illinois și a cerut permisiunea ca să-l exploreze. Între timp, conflictul cu indienii Lakota l-a forțat să mute misiunea. În 1671, Marquette și-a condus adepții la noua Misiune St. Ignace, stabilindu-se mai întâi pe insula Mackinac înainte de a se muta pe continent din cauza penuriei de alimente.

În 1673, Marquette s-a alăturat expediției lui Louis Jolliet pentru explorarea râului Mississippi. Au plecat din Saint Ignace pe 17 cu două canoe și cinci călători, ei au călătorit prin Marile Lacuri până la Green Bay. Ei l-au întâlnit pentru prima dată pe indienii Menominee, care i-au avertizat despre pericolele râului.

La întoarcerea sa, Marquette s-a îmbolnăvit și a murit

Continuând în sus pe râul Fox, exploratorii au întâlnit triburile Miami, Mascouten și Kickapoo, care au salutat învățăturile lui Marquette. Ghidați de doi membri Miami, au ajuns la râul Wisconsin și apoi în Mississippi, lângă actuala Prairie du Chien, pe 17 iunie.

La opt zile după ce a ajuns în Mississippi, grupul lui Marquette s-a întâlnit cu tribul Peoria, care i-a întâmpinat cu cadouri și un banchet. Mai spre sud, s-au confruntat cu greutăți din cauza căldurii și a țânțarilor, întâlnindu-se în cele din urmă pe tribul Michigamea, care i-a condus la Akansea Quapaw. Avertizați de triburile ostile mai la sud, ei au decis să se întoarcă pe 17 iulie pe râul Arkansas.

Călătorind prin râul Illinois și Chicago Portage, au ajuns la Green Bay, unde Jolliet s-a întors în Quebec. La sfârșitul anului 1674, Marquette și oamenii săi au iernat în apropierea actualului Chicago și au fost primii europeni care au făcut acest lucru.

În primăvara anului 1675, Marquette a celebrat Liturghia în Grand Village din Illinois, dar s-a îmbolnăvit de dizenterie la întoarcerea sa în Saint Ignace și a murit lângă Ludington, Michigan. Însoțitorii lui l-au îngropat și au marcat locul cu o cruce.

Doi ani mai târziu, cei din tribul Ottawa din misiunea Saint Ignace i-au găsit mormântul, și au returnat rămășițele sale. La 9 iunie 1677, oasele lui Marquette au fost reîngropate în capela din Misiunea Saint-Ignace.

Foto: Părintele Marquette și indienii la râul Mississippi, pictură în ulei (1869) de Wilhelm Lamprecht.

CITEȘTE ȘI:

În 1830 a fost promulgată legea pentru deportarea indienilor în SUA

Statul California a avut cele mai multe triburi de indieni

 

Related posts

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments