IPS Teodosie proprietar peste un hotel, două case şi 19 hectare de teren


Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului este proprietarul unui hotel, a terenurile de sub el, a spaţiilor de producţie, a unei vile cu etaj, o casă şi nouă terenuri, fâneaţă şi teren arabil, însumând 19 hectare toate aflate la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Arini, judeţul Suceava.Afacerile sale au început cu un act de milostenie. Arhiepiscopul Teodosie a donat iniţial un teren bisericii pentru că să se construiască o mănăstire. În zece ani pe lângă Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” au apărut şi alte construcţii între care şi un hotel de două stele cu 40 de camere.
Cuviosul Teodosie a devenit proprietarul acestor bunuri după ce a făcut un contract la notar prin care ceda mănăstirii biserica, chiliile, stăreţia, clopotniţa şi terenurile de sub ele, însumând vreo 2.500 de metri pătraţi şi o jumătate de hectar de fâneaţă.
Spre finalul contractului de schimb este descrisă vag şi soarta viitoare a bunurilor cedate lui ÎPS Teodosie. Potrivit acestuia, imobilele vor constitui activul patrimonial al viitoarei fundaţii „Sfinţii Procopie şi Elisabeta”, pentru care s-a făcut rezervare de nume la Ministerul Justiţiei. Fundaţia urmează să aibă ca scop „sprijinirea amenajării şi dezvoltării Aşezământului Monahal Mănăstirea «Acoperământul Maicii Domnului»” – adică exact a mănăstirii care tocmai a renunţat la acest patrimoniu. Nu se precizează nimic în ce constă acest sprijin, dar se arată că, dacă acesta nu se va materializa, contractul de schimb poate fi revocat „total sau parţial” – dar „ţinând cont de statutul de ctitor al dobânditorului”, scrie adevarul.ro.
Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Dorna Arini funcţionează sub autoritatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care, potrivit actului de schimb, şi-ar fi dat acordul pentru efectuarea tranzacţiei.
Rugat să comenteze trocul dintre mănăstire şi ctitorul său, şi dacă, într-adevăr, acesta a fost făcut cu acordul său, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a precizat că aceste lucruri privesc doar Biserica: “Acestea sunt nişte probleme strict bisericeşti. Nu comentez în niciun fel aceste aspecte”, a spus arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Şi ÎPS Teodosie este zgârcit în declaraţii. “Nu este treaba dumneavoastră”, s-a limitat să ne răspundă arhiepiscopul de la Constanţa.

Related posts

Leave a Comment