Internetul va reconfigura modul în care este definită inteligenţa umană

Majoritatea utilizatorilor (76%) cred că internetul stimulează inteligenţa umană, accesul la informaţii facilitând procesul decizional, în timp ce doar o mică parte din utilizatori (21%) cred că va avea efecte negative potrivit unui nou studiu.Potrivit cercetării la care au participat lideri în tehnologie şi analişti, realizată de Centrul de Cercetare Pew “Internet & American Life Project” şi Centrul pentru internet de la Universitatea Elon, internetul va contribui în viitor la creşterea nivelului de inteligenţă umană, informează The New York Times.
Concluzia s-a bazat pe un sondaj de opinie la care au participat 800 de experţi, care au fost întrebaţi cum cred că va arăta internetul în 2020.
Majoritatea celor chestionaţi – 76% – cred că internetul va stimula inteligenţa, accesul fără precedent la informaţie, oferind oamenilor posibilitatea de a face alegeri mai inteligente şi mai pertinente. Doar o cincime dintre respondenţi – 21% – cred că internetul dimpotrivă, va contribui la scăderea IQ-ului celor care îl folosesc foarte mult.
“Efectul internetului asupra vieţilor noastre nu se va putea măsura doar evaluând scorul de IQ. Ceea ce va reuşi internetul este să mute accentul, dintre inteligenţa meditativă sau contemplativă către un tip nou de inteligenţă, de tip utilitar. A scana mai multe fragmente de informaţie implică o pierdere a profunzimii în gândire”, a spus Nicholas Carr, un respondent.
“Anonimitatea va continua să aibe locul său pe web şi va fi dificil de schimbat. Cu toate acestea, o identitate validată va fi în curând văzută ca un plus de valoare în tranzacţii (inclusiv conversaţiile) şi o modalitate de a recunoaşte valoarea de sine”, crede Jeff Jarvis, blogger cunoscut şi profesor la Universitatea de Jurnalism din New York.

Related posts

Leave a Comment