Interesul firmelor din România pentru marketing este în creștere – 68% dintre acestea dețin un website, conform unui studiu inițiat de KLAIN

În perioada august-decembrie 2023, agenția de marketing digital KLAIN, în colaborare cu Centrul de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), BT Mic și susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a desfășurat studiul „Importanța mediului online pentru dezvoltarea companiilor din România”.

La studiu au participat 1285 de antreprenori și manageri din toate județele României, din diferite sectoare de activitate și cu cifre de afaceri care pornesc de la sub 300.000 lei și ajung până la cea de peste 5.000.000 lei. Obiectivul studiului a vizat identificarea percepției antreprenorilor despre mediul online și a modalităților în care firmele din țara noastră folosesc platformele online pentru promovarea lor.

Printre rezultatele studiului se regăsește și rata de utilizare a website-ului. Astfel, datele extrase arată că aproape 68% dintre respondenții studiului dețin un site, o cifră care arată o creștere puternică în ultimii 5 ani. Conform unui raport publicat de Institutul Național de Statistică, doar 45% dintre firmele autohtone aveau un website în anul 2017. Vorbim astfel de o creștere cu 23 de puncte procentuale, ceea ce arată o rată de adoptare relativ rapidă a acestei platforme online. Pe de altă parte, România se menține încă în spatele mediei europene, 78% dintre companiile din regiune având un website în anul 2023, conform statisticilor Eurostat.

Rata de adopție a unui site de către business-urile din țara noastră diferă în funcție de mai mulți factori. Printre ei se numără: regiunea de proveniență a companiei, domeniul de activitate și cifra de afaceri. Astfel, cel mai mare procent de firme care dețin un website provin din centrul și nord-vestul României, anume 70%. O cifră similară – 68% – corespunde și regiunilor din sud-Muntenia, precum și capitalei și Ilfovului. La polul opus se află afacerile care provin din nord-est și sud-est, cu 59%, dar și cele din Oltenia și vestul țării, cu 52%.

În raport cu domeniul de activitate, cele mai multe companii care au o astfel de platformă digitală operează în segmentul de retail sau comerț – 81%. Ele sunt urmate de firmele din IT&C (76%), în timp ce la coada clasamentului sunt regăsite firmele din sectorul auto, doar jumătate dintre acestea având un website propriu. Conform cifrei de afaceri, 78% dintre companiile cu o cifră de afacere anuală de peste 1.000.000 lei dețin un website. Pe de altă parte, aproximativ două treimi dintre afacerile situate între 300.000 și 1.000.000 au o astfel de platformă online. Procentul este mai scăzut în cazul firmelor mici, cu o cifră de afaceri sub 300.000 lei, fiind situat în jurul valorii de 58%.

Nu doar cifrele cu privire la website arată interesul companiilor românești pentru instrumentele de marketing online, ci și cele care vizează utilizarea platformelor de social media. Astfel, 75% dintre respondenții studiului afirmă că firma lor deține o pagină de Facebook. Mai mult, 46% au o pagină de Instagram și 30% utilizează LinkedIn în comunicarea lor. Chiar dacă aceste cifre pot fi afectate de tipul afacerilor care au răspuns la chestionarul studiului, o mare parte din acestea fiind deja interesate de mediul online, interesul general al companiilor românești pentru instrumentele de marketing este în creștere.

„Mediul online a devenit vital pentru existența unei companii. Fiecare dintre noi petrecem câteva ore pe zi pe telefon și pe calculator pentru a obține informațiil sau pentru a ne conecta cu prietenii noștri. Marketingul online facilitează rapid și eficient interacțiunea unui brand cu publicul lui țintă. În cadrul agenției KLAIN, recomandăm ca rețelele sociale să fie folosite pentru a crește notorietatea unui brand și pentru a comunica direct cu clienții. Pe de altă parte, site-ul propriu este locul unde vizitatorii devin clienți potențiali și ulterior clienți finali.”, afirmă Valentin Bolboacă, managerul agenției KLAIN.

Problemele apar în momentul utilizării eficiente a acestor platforme, precum și în implementarea strategiei de marketing. Astfel, cu toate că 57% dintre respondenți construiesc o strategie de marketing pe cel puțin un an, doar un sfert dintre ei reușesc să implementeze mai mult de jumătate din aceasta. Mai mult, dificultățile de punere în practică a planurilor de marketing sau lipsa acestora determină și o dificultate în a calcula bugetele investite în această zonă. Aproape 25% dintre companiile respondente nu pot aprecia valoarea bugetului lor de marketing pe anul 2023.

Cu toate acestea, interesul firmelor românești pentru marketingul online este în creștere, studiul arătând că 79% dintre respondenți consideră prezența online a companiei lor ca fiind importantă sau foarte importantă. Utilizarea platformelor digitale este în creștere, iar rezultatele studiului pot ajuta antreprenorii să crească eficiența ei și să obțină o imagine detaliată asupra mediului concurențial în care se situează. Mai mult, acesta poate ajuta specialiștii din domeniul marketingului să înțeleagă mai bine nevoile firmelor cu care colaborează și să le acopere cu succes.

Despre KLAIN

Compania KLAIN este o agenție de digital marketing ce oferă servicii complete de comunicare și promovare online, cu o experiență de peste 16 ani. Focusul agenției este cel de a ajuta companiile românești să genereze rezultate din prezența lor în mediul online, printr-un proces clar definit, folosind instrumente specifice de măsurare a rezultatelor obținute din acțiunile pe care le realizează.

Related posts

Leave a Comment