Suntem cu toţii de acord că legile au fost emise pentru cetăţeni. Ele trebuie să fie mereu perfectibile, ţinând seama de interesele acestora, prin soluţionarea reală a problemelor concrete manifestate la un moment dat.Intentionez să supun atenţiei dumneavoastra, o problemă măruntă, cu care – în marea noastră majoritate – ne confruntăm zilnic. Prin initiativa legislativă pe care doresc să o concretizez cu sprijinul dumneavoastra, vreau să atenuez această problemă care – deşi maruntă – este menită să ne macine nervii, stresându-ne în permanenţă. Este vorba despre locurile de parcare. Iată o expunere de motive în sprijinul acestei iniţiative:
Este necesar a se porni de la constatarea că spatiul real, concret, a rămas acelaşi, în condiţiile în care indicele de motorizare a crescut de câteva ori, comparativ cu perioada anterioara anului 1989. În această situaţie, problema spaţiilor de parcare s-a acutizat. Autoturismele sunt o realitate obiectivă. Ele nu pot fi “împachetate” după folosire şi luate de către posesori în apartamente, pentru a degaja domeniul public. Ele sunt parcate pe domeniul public, chiar dacă spaţiile respective apar în evidenţele Consiliilor locale drept spaţii destinate traficului pietonal, spaţii verzi sau spaţii de joacă. Nu este corect, din punct de vedere etic, să împingi cetăţeanul la limita legii, transformându-l în “delicvent”, doar pentru că şi-a parcat autoturismul pe domeniul public, adică în spaţiile care fac obiectul prezentului proiect de lege. Această situaţie s-a perpetuat în timp, “cetăţeanul delicvent” fiind supus abuzurilor Consiliilor locale, care pot, în orice moment, să-l amendeze, dat fiind faptul că este “obligat” să încalce legea.
Prezentul proiect de lege intenţionează să înlăture aceste inconveniente, prin recunoaşterea, de fapt, a locurilor de parcare identificate şi folosite de către cetăţeni pe domeniul public – exceptând spaţiile pietonale – şi să atragă noi surse, constante, la bugetele locale prin taxarea, conform legii, a acestor noi spaţii.
Prin implementarea prezentului proiect de lege, nu se aduce atingere spaţiilor verzi sau a celor de joacă din marile oraşe, întrucât acestea exista doar fictiv în evidenţele Consiliilor locale, ele fiind, de fapt, transfornmate în spaţii de parcare, de mai bine de 20 – 30 de ani, în unele cazuri.
Prezentul proiect de lege trebuie implementat, dat fiind faptul că el vine, pe de o parte să îndrepte o stare nefirească de lucruri, iar pe de altă parte identifică noi surse de alimentare a bugetelor locale, iar cheltuielile necesare realizării noilor parcări pot reveni – după caz – atât Primăriilor cât şi viitorilor beneficiari.
În concordanţă cu cele expuse anterior şi în conformitate cu prevederile art. 74 din Constituţia României, vă solicit sprijinul pentru susţinerea propunerii legislative privind “recunoaşterea” spaţiilor de parcare existente, identificarea spaţiilor noi şi realizarea de parcări în aglomerările urbane.
PROIECT DE LEGE
privind “recunoaşterea” spaţiilor de parcare existente, identificarea spaţiilor noi şi realizarea de parcări în centrele urbane.
Art. I. Se identifică locurile de pe domeniul public – cu predilecţie cele din cartiere – transformate de catre cetăţeni în spaţii de parcare.
Art. II. Se introduc aceste locuri în circuitul spaţiilor de parcare administrate de Consiliile locale şi se percepe taxa aferentă noii destinaţii dobândite în acest mod.
*Art. III. Costurile legate de amenajarea noilor spaţii de parcare revin – după caz – Primariilor sau viitorilor beneficiari.
**Art. IV. În cazul acestor spaţii, se uniformizează şi se simplifică metodologia de realizare a lor, prin aplicarea – din punct de vedere legislativ – a aceloraşi cerinţe impuse vechilor spaţii realizate anterior de catre Primării.
Art. V. Se identifica noile spaţii de parcare similare celor de la art. I.
Art. VI. Noile spaţii identificate conform art. V, se amenajează de către Primării sau de catre cetăţeni şi se percep taxele aferente noii destinaţii.
Art. VII. Se desfiintează garajele provizorii amplasate pe domeniul public, iar acolo unde este posibil, se realizează parkinguri supraterane, a caror finanţare se va face în conformitate cu Legea privind construirea de parkinguri supraterane.
***Art. VIII. Toate aceste spaţii de parcare au caracter provizoriu, existenţa lor în timp fiind determinată de cerinţele interesului pubic la un moment dat.
* “După caz”, înseamnă decizia care se ia în urma discuţiilor purtate de către Primării cu potenţialii beneficiari ai viitoarelor parcări, şi în funcţie de posibilităţile de finanţare ale bugetelor locale.
**Se vor simplifica şi se vor elabora reglementarile necesare, universal valabile – pornind de la cerinţele impuse vechilor spaţii de parcare – inlăturându-se aberaţiile generate de actuala legiferare prin stufoşenia aprobărilor si autorizărilor solicitate.
***Se vor elobora, explicit, normele care reglementează caracterul de provizorat.
Pentru sustinerea unei initiative legislative, sunt necesare minimum 100.000 de semnaturi, conform art. 74. din Constitutie.
VĂ SOLICIT SPRIJINUL!
Ioan Ciorca, scriitor