În această vară ai parte de experiențe turistice de neuitat în Republica Moldova

Agenția Dor Travel organizează Circuitul DOR de Bucuria din Basarabia, o vacanță minunată în Republica Moldova,  între 10-16 August 2023. Călătoria este una inedită și dezvăluie turistului o țară mică cu inimă mare, cu o poveste frumoasă care va fi spusă în locuri minunate: Orașul din Piatră – Chișinăul, una dintre cele mai verzi capitale ale Europei, Orheiul vechi – Rezervația Cultural-Națională un loc plin de mister, legende și priveliști mirifice, care găzduiește una dintre cele mai răsunătoare manifestări cultural artistice din țară, Festivalul lupilor, Soroca – unicul monument al epocii medievale din spaţiul pruto-nistrean, care s-a păstrat aproape integral, un muzeu de istorie şi etnografie în aer liber ori Hîncești – complexul istorico arhitectural care cuprinde Muzeul de Istorie și Etnografie din Casa Iamandi, tunelul subteran, Palatul Princiar. Experiența este desăvârșită de vizitele la trei crame: Carlevana, Cricova și Hîncești, care vor întâmpina turistul cu vinuri excelente și bucate savuroase pentru degustare. De pe malul Prutului până pe malul Nistrului, în acest circuit sunt reunite activități inedite de la festivaluri și spectacole cu muzică bună, la ateliere gastronomice și degustări de vinuri, de la comunitățile superbe și oamenii dornici să te cuprindă la fiecare pas, șoptind o limbă suavă și poetică, la case tradiționale, conace și cetăți istorice.
 
Republica Moldova este locul în care turiștii se vor simți oaspeți de seamă. Regency Hotel Chișinău este cu siguranță propunerea Agenției pentru cea mai elegantă și confortabilă cazare. Este un hotel de 4*, elegant, curat și cu o atmosferă minunată. Degustarea de bun venit va fi organizată în lobby cu Bomboane Bucuria, dulciurile brand local cu gust dulce-acrișor de fructe uscate, învelite în ciocolată și acompaniate de un coniac bun. După o plimbare până pe Dealul de la Ciocana pentru a admira Chișinăul de seară, masa de seară va fi organizată La Taifas, un restaurant cu tradiție călătorii vor servi un pahar de vin bun, o plăcintă delicioasă și o masă copioasă.

În luna iulie s-au împlinit 587 de ani de la prima atestare toponimică a orașului Chisinău – Hrisovul întocmit în Vaslui reprezintă cea mai veche atestare documentară a orașului. Chișinăul numit și Orașul din Piatră este locul perfect pentru a începe orice călătorie de aventură în Republica Moldova. Capitala Moldovei se mândrește cu spațiile sale verzi expansive, inclusiv peste 23 de lacuri și numeroase parcuri mari, precum și multe atracții turistice interesante de văzut, cum ar fi muzeele, bisericile, piețele în aer liber, monumentele istorice, teatrele și străzile orașului cu o arhitectură diversă, inclusiv clădiri construite din calcar alb și design urban modern.

În această călătorie Dor Travel vă propune să descoperiți:  Parcul și Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Aleea Clasicilor, Scara Cascadelor din Parcul Valea Morilor, Muzeul Național de Artă, Catedrala Nașterea Domnului, Clopotnița, Arcul de Triumf, Casa-muzeu Puşkin, Piața Centrală Chișinău, sufletul negustoresc al orașului, Statuia clasicului literaturii române, poetului si dramaturgului Vasile Alecsandri (1821-1890) amplasată în fața Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Clădirea Guvernului și cele ale Președinției Moldova, Parlamentului, Circul de Stat din Chișinău, Moara Roșie, Poșta veche, Valea Trandafirilor. La final de zi, restaurantul Vatra Neamului Chișinău ne propune să gustăm preparate tradiționale delicioase inclusiv autenticele plăcinte cu brânză care ne duc cu gândul la bunicile care coceau bunătăți pe vatră.

Pentru aventurierii care sunt în căutarea escapadelor din forfota și grijile urbane am pregătit la Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”  mai multe feluri de activități și moduri de petrecere a timpului liber în natură.

 

Obiectivele obligatorii  de vizitat sunt așezările tradiționale din satele Trebujeni, Butuceni, Morovaia. Printre experiențele inedite se află participarea la un atelier de introducere în bucătăria moldovenească cu masă inclusă: pâine tradițională coaptă cu botcală de casă, sarmale-n frunze de vie / varză și colțunași cu vișină. Elementul surpriză este biletul de intrare la Festivalul Lupilor. Povestea lupilor începe de când este acest bătrân pământ, cu munții deși și creste ce ajung până la nori, văi abrupte, câmpii întinse, codrii verzi și râuri curate. Și nu se va sfârși vreodată, cât timp sunt spuse în doinele și cântecele din datina străbună, pe care le transmitem din neam în neam. Povestea lupilor este în strânsă legătură cu legendele dacilor. Legendele atribuite dacilor nu sunt foarte complexe sau pompoase, însă felul cum s-au propagat, intriga și învățămintele pe care ni le oferă, fac să fie cele mai interesante legende ale lumii. La festivalul Lupilor publicul este invitat să redescopere cultura, într-un itinerariu artistic despre vechi și nou. Să cutreiere pășunile din legendele străbunilor și să guste din piesele muzicale purtate în timp.” Masa și atelierul gastronomic vor avea loc la la Eco Resort Butuceni, 

    

Republica Moldova este locul unde orice idee prinde viață și dă roade. Brandul țării este Pomul vieții – un simbol străvechi, care exprimă viața continuă și ciclicitatea, tinerețea veșnică și viața fără de moarte. De asemenea, este un simbol creștin, care face conexiunea dintre cer și pământ. Rădăcinile pomului se adâncesc în tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri, iar ramurile cu fructe – subliniază dezvoltarea și creșterea continuă. Simbolul de pom al vieții este întâlnit în multe opere de artă populară și meșteșugărit. Se utilizează în țesutul covoarelor tradiționale în tehnica de realizare „scoarță”, care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Paharele de vin roșu și alb, prezente pe acest simbol național, reprezintă tradițiile vinicole, celebrarea sărbătorilor și a conversațiilor de suflet.  Vinurile alese sunt cartea de vizită a Republicii Moldova. Astfel un circuit prin Basarabia, nu putea să să omită vizitarea cramelor.

Agenția Dor Travel a descoperit crama Carlevana și a efectuat acolo o vizită de informare pentru a cunoaște oamenii care fac locul acela de la Merenii Noi special. Igor Carlesuc este omul care acum dă viață locului. Vizita la cramă este ghidată de Natalia, care prezintă cu dedicație complexul de vinificație și cu vorbe alese pregătește turistul pentru degustarea vinurilor. Dacă ajungeți la Carlevana, Rara Neagră ori Malbec sunt soiuri care nu pot fi ratate. Locul este minunat, boem și liniștit, astfel se ridică printre cele mai bune experiențe eno-gastronomice. Veranda Carlevana vă așteaptă cu o varietate de preparate, de la bucătaria tradițională până la preparate gourmet internaționale, pe care bucătarul șef a încercat să le scoată din banalul „déjà vu”.

   

Descoperă și cetatea Soroca. Pe drum se poate opri pentru a admira casele semi-îngropate în pământ, numite burdei (bordei, bașcă), în satele Țîra, Rogojeni și Roșieticii. ”Și într-adevăr, când ajungi în Rogojeni și în satele învecinate Țîra și Roșietici, ai impresia că anume din aceste locuri s-a inspirat Peter Jackson când a reprodus Hobbitul din cartea lui J.R.R. Tolkien ”Stăpânul Inelelor”.

Cetatea de la Soroca a fost înălțată de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. O spune tradiția locală, care-i explică numele prin faptul că domnul a pus soroc (termen de clădire). Cetatea Soroca a fost înălțată împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova. Cetatea Soroca este un monument istoric unic în arhitectura construcțiilor defensive ale Moldovei medievale. Cetatea de piatră pe care o vedem azi a fost ridicată de un grup de zidari din Transilvania, conduși de meșterul Iacob, care a şi lăsat o inscripție în interiorul cetății: „a construit acest castel Iacob”. Înainte de cetatea de piatră a existat aici o cetate de lemn şi pământ, despre care se crede că, deși a fost menționată abia în 1499, ar fi fost construită mai înainte.

  

Excursia la Podgoria Cricova este o activitate inedită ce vizitarea străzilor subterane, secția de maturizare a vinurilor, secția de producere a spumantului clasic, colecția națională, complexul de degustare și sălile maiestoase și cinematograful. Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume. Aici istoria, arheologia și arta vinificației unite într-un tot întreg au format un adevărat Oraş Subteran. În prezent, oraşul vinicol se întinde pe o suprafaţă de 53 de hectare, iar galeriile subterane, transformate în străzi, au o lungime totală de 120 de kilometri. Adâncimea la care sunt situate labirinturile poate ajunge chiar şi la 80 de metri, în funcţie de relief. Ca într-un adevărat oraş, aici se regăsesc străzi, semafoare şi indicatoare rutiere. Doar că drumurile labirintice au denumiri mai neobişnuite precum: „Cabernet”, „Dionis”, „Feteasca”, „Aligote”, „Sauvignon”, astfel, fiecărei străzi în parte îi corespunde numele vinului care se păstrează în nişele adiacente. În decursul întregului an, temperatura în galeriile subterane rămâne constantă, în jur de +12…+14° C, pe când umiditatea relativă a aerului constituie circa 97-98%. Datorită acestor condiţii naturale este posibilă păstrarea şi măturarea vinurilor de calitate superioară, precum şi a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora. Degustarea și masa de seară se vor organiza la cel mai mare complex subteran CRICOVA, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi vinurile excelente. Istoria acestui loc uimitor datează din 1952.

 

 

 

 

 

 

La Hîncești, Complexul istorico arhitectural Manuc Bey va dezvălui prin vocea unui ghid profesionist povestea Muzeului de Istorie și Etnografie din Casa Iamandi, vizitarea tunelului subteran și a Palatului Princiar.

Vizita la fabrica de vinuri din Hîncești ne conduce pe urmele fondatorului său boierul Manuc Bey în sec. XIX. După cel de-al Doilea Război Mondial aici a fost înființată și prima întreprindere de stat de prelucrare a viței de vie. Astfel, în această regiune și până în ziua de astăzi se păstrează tradiții seculare și secrete tehnologice. Regiunea Hîncești este caracterizată prin condiții climaterice excelente pentru producerea vinurilor, în special a celor albe, seci și spumante.

Pentru ultima zi se poate organiza o zi de relaxare la Maxim Pasha, un complex cu un design inedit. Abundența de sticlă utilizată la decorarea interiorului și a mobilei creează o atmosferă fermecătoare, de poveste, multiplicată de suprafețele netede şi lucioase în care se reflectă totul ca în oglindă. Pentru că șederea să fie una de neuitat veți avea acces la relaxare în sauna tradițională și în hamamul turcesc din cadrul hotelului ori la revigorare înotând în bazinele spa-ului. Una din noile metode de destindere accesibile este cromoterapia – vindecarea prin culoare.

Este o călătorie inedită și unică, marca DOR Travel în Republica Moldova, în care vom descoperi locuri și oameni minunați în Chișinău, Orheiul vechi, Merenii Noi, Soroca ori Hîncești. Toate activitățile, transportul din Cluj, cazarea, mesele, ghidajul local, vizitele la crame, intrările la festivaluri sunt incluse în preț. Tu ești invitatul de onoare. Dor Travel va face călătoria de neuitat.” – Simona Bartiș, administrator al Agenției Dor Travel.

 

Înscriere: 0744 671 685 și https://forms.gle/LPqVcLXakim9hvNa9

Detalii circuit: https://facebook.com/events/s/dor-de-bucuria-din-basarabia-1/2198861143640450/?sfnsn=wa

https://www.dortravel.ro/oferta-circuit-cazare-activitati-degustare-de-vin-dor-de-bucuria-din-basarabia-republica-moldova-servicii-dor-travel

Photo credit: pagini oficiale Visit Chișinău, https://moldova.travel/orasul-chisinau/ și https://visit.chisinau.md/, https://www.pomulvietii.md/index.html, https://invest.gov.md/en/travel-moldova/, Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi”, Festivalul Lupilor și Eco Resort Butuceni, https://www.travel.md/ro/descopera-moldova/orase-si-sate/soroca/, https://www.facebook.com/cricova.md, http://maximpasha.md/index-ro și http://www.manucbey.md, https://www.facebook.com/search/top?q=vatra%20neamului%20chi%C8%99in%C4%83u, https://www.facebook.com/CarlevanaWines și arhiva proprie.

Despre Dor Travel

Suntem creatorii vacanțelor de neuitat. Iubim autenticitatea locurilor și frumusețea oamenilor. Călătorim în haine tradiționale și deschidem poarta spre satele vii ale Europei! Sub sloganul “Călătorie în ie”, vrem să le transmitem călătorilor Dor Travel, cu grai autentic, povestea oamenilor din ținuturi alese, care păstrează în inimi, în case și prin veșmintele populare, cele mai frumoase tradiții! Încurajăm mișcarea în aer liber și drumețiile, promovăm meșteșugul și oamenii care îl transmit mai departe și iubim bunătățile culinare care definesc comunitățile.

Servicii Dor Travel

Dor Travel este agenție de turism organizatoare, licențiată, specializată în organizarea de experiențe personalizate (tailor made) care se adresează tuturor celor pasionați de călătoriile active. Toate ofertele agenției, naționale și internaționale, sunt concentrate în jurul comunităților care ne inspiră să creăm cele mai frumoase povești ale prezentului. Promovăm activitățile gastronomice, degustările de vinuri sau băuturi artizanale, atelierele tradiționale și de meșteșuguri și petrecerea timpului în aer liber. Am dezvoltat 10 servicii pe care se pot construi cele mai frumoase oferte turistice personalizate. The world is the limit! Inspiră-te de aici: https://www.dortravel.ro/jurnal-de-calatorie-in-ie

  1. Circuite
  2. Tabere
  3. Excursii și drumeții
  4. Tururi urbane și City break-uri
  5. Sejururi
  6. Team-building și parteneriate de business – Programul LEA(D)OR
  7. Ture bicicletă
  8. Ture foto
  9. Târguri și evenimente
  10. Circuite cu rulote

Info SC DOR TRAVEL ARMENOPOLIS SRL

Contacte: +40 744 671 685, agentiadortravel@gmail.com, rezervare@dortravel.ro

SM: https://www.facebook.com/CreatoriiVacantelorDeNeuitat, https://www.instagram.com/dortravel/

Site: www.dortravel.ro https://www.youtube.com/@CreatoriiVacantelorDeNeuitat

CITEȘTE ȘI:

Muzeu religios deschis la Mănăstirea Căpriana din Basarabia

Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar de la UE

Related posts

Leave a Comment