Hunor Kelemen, reales la Congresul UDMR – Maghiarii au adoptat o rezoluţie legată de folosirea drapelului ungar şi a celui secuiesc

Cel de-al XIV-lea Congres al UDMR s-a încheiat la Cluj. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a obţinut un nou mandat de patru ani, iar cei cinci candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European au fost validaţi de participanţii la Congres. Ordinea lor pe listă va fi stabilită în data de 9 martie. De asemenea, participanţii la Congres au adoptat un document care echivalează cu o strategie pentru următorii 30 de ani pentru maghiarii din Transilvania. Acest document vizează dezvoltarea economică, dar şi dreptul maghiarilor de a-şi folosi simbolurile naţionale sau comunitare.

Votul pentru alegerea preşedintelui UDMR a fost fără emoţii, pentru că a existat un singur candidat: Hunor Kelemen. De emoţii au avut parte cei cinci candidaţi care vor să ajungă în Parlamentul European şi care şi-au expus viziunea de pe scena Congresului. Ordinea lor pe listă va fi stabilită de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, în condiţiile în care UDMR mizează pe două sau trei mandate de europarlamentari.

 

De asemenea, participanţii la Congresul UDMR au votat o rezoluţie prin care maghiarii îşi reafirmă dorinţa de putea utiliza în mod liber simbolurile lor naţionale, precum drapelul ungar, sau comunitare, precum drapelul secuiesc. Utilizarea acestor simboluri este permisă de legislaţia românească, însă, cu toate acestea, primarii care le folosesc sunt amendaţi şi hărţuiţi, spune preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.

 

Documentul votat de Congresul UDMR cere garanţii pentru păstrarea identităţii etnice a maghiarilor ardeleni, dar şi investiţii în infastructură, dezvoltare economică şi stabilitate fiscală.

Related posts

Leave a Comment