Harta “Ucrainei Mari” №2- croită la Lvov în anii 1910-1930- exploatată şi astăzi

În aceste zile presa rusă a luat în colimator statul ucrainean, semn că au apărut nişte discrepanţe în raporturile ruso-ucrainene legate de vreun diferend lingvistic sau economic.Doar aşa poate fi interpretată apariţia pe site-ul agenţiei Regnum a unui material cu titlul „Harta “Ucrainei Mari” №2: mai mult din Polonia, mai puţín din Crimeia, Georgia şi Armenia nu există”.
„Naţionaliştii extremişti în Ucraina continuă să desfăşoare teoria pretenţiilor teritoriale, denumită conform precursorilor lor din anii 1910-1930 în mediul spionajului austro-ungar, cehoslovac şi a bolşevicilor „ucraineni”, banderorovişti- „Ucraina Mare”. Subiectul disputei rămâne doar frontierele externe ale noului proiect, adepţii căruia diferă doar în aceea că: comemorând 230 de ani, ei uită că baza căzăcimii din Kubani era doar căzăcimea din Zaporozhye Sech, ei totuşi insistă pretinzând la o unificare în perspectivă la „Ucraina Mare” a Kubaniului rusesc. Şi în celelelalte puncte de vedere pretenţiile lor teritoriale referitoare la anumite frontiere concrete diferă”, scrie agenţia rusă.
Anterior agenţia rusă a publicat în mediul diasporei ucrainene antebelice a unei „Hărţi a pământurilor ucrainene”, care a fost tipărită în forma unei scrisori deschise(ilustrate) în Lvovul polonez şi a inclus o parte din teritoriile actuale ale Poloniei, Belorusiei, României, Ungariei, a părţii Centrale ce vizează spaţiul din regiunea Volgăi şi a Caucazului de Nord deţinut de Rusia, dar şi a Georgiei sau Armeniei.

Related posts

Leave a Comment