Hajduszoboszlo, perla turismului balnear din Ungaria

Un orășel de aproximativ 24.000 de locuitori din estul Ungariei a devenit una dintre cele mai importante stațiuni balneare din Europa Centrală. Hajduszoboszlo este locul unde își petrec vacanțele sute de mii de turiști din Ungaria, România, Slovacia, Ucraina, Polonia sau Serbia, dar și din Austria, Germania sau Marea Britanie. Motivul pentru care micul oraș agrar de odinioară a devenit o stațiune balneară renumită în întreaga Europă este reprezentat de apele termale, care au proprietăți identice cu cele din zona Băile Felix – Băile 1 Mai – Marghita. Aceste ape termale au fost puse în valoare cu ajutorul fondurilor europene, utilizate foarte eficient, potrivit RomaniaLibera.ro.Localitatea Hajduszoboszlo este, de fapt, ctitoria principelui Transilvaniei, Istvan Bocskai. În anul 1606, în condițiile în care localitățile din vestul Transilvaniei și din estul Ungariei de azi fuseseră devastate în urma confruntărilor armate dintre Imperiul Otoman și statele creștine grupate în Liga Sfântă, vechea localitate Szoboszlo fusese distrusă de hoardele tătarilor din Crimeea. Astfel că principele Transilvaniei, Istvan Bocskai, a decis să repopuleze vechea așezare cu soldații săi.

Este vorba de așa-numiții haiduci, militari liberi care se bucurau de privilegii de nobilitate colectivă. 700 dintre ei au primit drept feudă localitatea Szoboszlo, cu misiunea de a o apăra și de a o reclădi. De atunci, denumirea localității a devenit Hajduszoboszlo. Din 1906 și până în 1925, Hajduszoboszlo a devenit centrul unei microregiuni agrare. Însă, în anul 1925, au fost descoperite primele izvoare cu ape termale, cu proprietăți curative aparte. În acel an au fost amenajate primele băi, iar apoi stațiunea a început să se dezvolte treptat.

După căderea comunismului și deschiderea granițelor, Hajduszoboszlo a început să atragă tot mai mulți turiști străini. Românii sunt cei mai numeroși dintre ei. Iar în contextul aderării Ungariei la Uniunea Europeană, autoritățile locale au decis să folosească banii europeni pentru a pune în valoare principala resursă naturală a comunității, apele termale. Banii europeni au fost folosiți atât de eficient, încât au transformat Hajduszoboszlo în principala stațiune balneară din Ungaria.

Succesul stațiunii Hajduszoboszlo a atras și foarte mulți români. Stațiunea maghiară se află la doar 60 de kilometri depărtare de Oradea, iar românii se simt ca acasă. În parcul din centrul stațiuni flutură drapelul României, alături de cele ale Poloniei, Slovaciei, Germaniei și altor țări care furnizează turiști pentru Hajdusszoboszlo, iar meniurile restaurantelor sunt tipărite și în limba română. De asemenea, în centrul comercial al stațiunii sunt numeroase case de schimb valutar unde românii aflați în vizită pot să își transforme leii în forinți. Asta în cazul în care restaurantele sau hotelurile nu acceptă direct plata în lei românești. Mulți dintre angajații restaurantelor și hotelurilor au învățat limba română pentru a putea interacționa mai ușor cu clienții veniți din România.

Principalele atracții din Hajduszoboszlo sunt ștrandul termal, un complex cu zeci de piscine, tobogane acvatice, lacuri și locuri de joacă pentru copii. În sezonul rece, turiștii merg la Aqua Palace, un complex care oferă piscine, locuri de joacă și posibilități de distracție pentru toți turiștii. Cele mai interesante sunt băile romane sau peștera subacvatică ori piscina cu curenți marini. ”Pentru noi, este mai ușor să venim de la Cluj la Hajduszoboszlo decât să mergem la noi la mare. Facem doar vreo trei ore – trei ore și jumătate până la Hajduszoboszlo, iar prețurile sunt mai mici decât la noi în țară. Pentru o zi în Aqua Palace plătim echivalentul a 100 de lei”, spune Simona, o turistă care a venit cu întreaga familie.

”Preferăm să venim la Hajduszoboszlo în loc să mergem în Băile Felix deoarece sunt mai multe posibilități de distracție pentru copii”, adaugă George, un turist din Zalău.

Însă Hajduszoboszlo nu atrage doar turiști români, ci și oameni de afaceri din România. Un exemplu în acest sens este Eva Palvolgyi, care conduce Hotelul Korona, emblematic pentru stațiunea maghiară. Născută la Oradea, Eva Palvol­gyi a devenit unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din domeniul turismului din Hajduszoboszlo.

Related posts

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments