Expoziția retrospectivă Haller József, la Palatul Bánffy

Expoziția retrospectivă Haller József este organizată de către Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în perioada 03-21 iulie 2024.

Vernisajul va avea loc miercuri, 3 iulie 2024, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare ale Palatului Bánffy.

Expoziția de față este menită să ofere o selecție vastă dintr-o operă bogată, inclusiv schițe de scenografie și de păpuși, care până acum au fost rareori expuse și va fi deschisă spre vizitare în perioada 4-21 iulie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Haller József (1935–2017) s-a născut la Satu Mare, dar a absolvit Școala Medie de Arte din Cluj. Între anii 1949–1953 a fost student la secția de sculptură a Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu, avându-i ca maeștri pe Ion Irimescu, Vetró Artúr și Kós András. După terminarea studiilor, a lucrat ca scenograf la Teatrul pentru copii și tineret Ariel din Târgu Mureș timp de 40 de ani, până la pensionarea sa din 1999. Acest artist extrem de versatil și-a lăsat amprenta în mai multe genuri. Deși sculptor de formație, este cunoscut mai ales pentru pastelurile și desenele sale expresive în tuș, dar a apreciat și monotipia și pictura în ulei. „Resping sugestia că sunt sculptor, pictor sau scenograf. Sunt un artist vizual și sunt interesat de tot ceea ce poate fi exprimat prin formă, linie sau culoare” – spunea artistul.

Related posts

Leave a Comment