Guvernul şi FMI au convenit asupra majorării ţintei de deficit bugetar pentru acest an la 6,8%

Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.Noua ţintă de deficit este 6,8%, a declarat duminică Vlădescu, după o întâlnire cu delegaţia FMI.
El a menţionat că autorităţile române şi experţii FMI estimează pentru acest an o creştere economică zero, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.
Creşterea economică zero este varianta de lucru în prezent, a spus Vlădescu.
FMI a insistat în discuţiile cu Guvernul pentru limitarea creşterii deficitului bugetar cu maxim 0,5 puncte faţă de ţinta de 5,9% din PIB, dar Guvernul a cerut o creştere mai mare, de până la un punct procentual, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţiile de sâmbătă dintre Guvern şi FMI.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă “masiv subvenţiile”, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.
O misiune FMI se află în această săptămână la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile externe în valoare totală de 20 miliarde euro. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.

Related posts

Leave a Comment