Guvernul Boc inaugurează AUTOSTRADA ÎMPRUMUTURILOR

În 2010 Executivul va lupta cu criza aşa cum a făcut-o şi în 2009: îndatorând şi mai mult populaţia pentru a putea acoperi diferenţa dintre veniturile bugetare scăzute de criză şi cheltuielile bugetare care au rămas, în mare parte, la fel ca în 2008, când România a avut o creştere economică record.În ciuda unei datorii publice care a explodat în 2009 cu circa 14 miliarde euro, ajungând cel mai probabil la finele acestui an la aproximativ 40 de miliarde de euro (Finanţele nu au făcut încă publice datele exacte, cele mai recente fiind cele aferente lunii septembrie), soluţia Guvernului Boc este aceeaşi ca şi anul trecut: viaţa pe datorie.
Statul nu a reușit decât să reducă ritmul de îndatorare de la 38 la 32 de milioane de euro pe zi
În primul trimestru al lui 2010 Finanţele au anunţat că vor să împrumute până la 2,8 miliarde de euro de la bănci, respectiv câte 32 de milioane de euro pe zi, inclusiv sărbătorile legale şi weekendurile. E drept, faţă de 2009, statul a reuşit “performanţa” de a reduce ritmul de îndatorare a populaţiei, respectiv creşterea datoriei publice, de la 38 de milioane de euro pe zi anul acesta la cele 32 de milioane programate pentru începutul lui 2010.
Deşi datele oficiale privind împrumuturile statului pentru 2010 nu au fost încă făcute publice, creditul minim luat de la bănci va fi de 12,5 miliarde de euro, dintre care 6 miliarde pentru a prelungi credite mai vechi (acestea nu se vor adăuga la datoria publică), circa 4 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar şi măcar 2,5 miliarde de euro pentru plata dobânzilor la împrumuturile la care statul s-a angajat deja.
“Guvernul investiţiilor” ar putea ajunge în 2010 în situaţia absurdă de a cheltui mai mult cu dobânzile la bănci decât întregul buget al Transporturilor, respectiv 2,5 miliarde de euro pe dobânzi şi sub două miliarde de euro pentru ministerul transporturilor, buget din care oricum cea mai mare parte a banilor sunt folosiţi pentru subvenţionarea biletelor la CFR Călători.

Cine va mai împrumuta statul român

Problema cea mai mare a Finanțelor în 2010 ar putea fi nu dobânda la care se împrumută de la bănci ci chiar asigurarea împrumutului din partea bancherilor. Din ce în ce mai mulți analiști economici au atras atenția că multe bănci importante din România au ajuns aproape de limita expunerii față de statul român, respectiv aproape de limita maximă pe care o pot acorda drept credit Finanțelor. Cum decizia privind limita expunerii nu este luată de conducerea locală a băncilor ci de băncile-mamă, mai ales pe fondul aversiunii față de riscul economic din statele în curs de dezvoltare, în special din Europa Centrală și de Est, Finanțele vor avea probleme serioase în asigurarea creditelor necesare plății pensiilor, a salariilor, și a celorlalte cheltuieli curente.

Related posts

Leave a Comment