Guvernul are o surpriză pentru profesori: În 2012 le dă doar 5% din salariile câştigate

Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public.Executivul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Sumele se actualizează cu inflaţia, informează MEDIAFAX.
Prevederea este aplicată inclusiv în cazul profesorilor care au câştigat recent în justiţie majorarea salariilor.
Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, “într-un cuantum şi pe parcursul unui interval” care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.
Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014, document obţinut de MEDIAFAX, relevă însă, la capitolul “Riscuri ale politicii salariale”, intenţia Guvernului de a limita substanţial, de la 34% la doar 5%, cuantumul primei rate din suma totală, care trebuie achitată anul viitor bugetarilor cu decizii judecătoreşti. Reducerea este argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.
Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari până la 31 decembrie 2010 este indicată la circa 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflaţia.
“Plata în anul 2012 a hotărârilor judecătoreşti în cuantumul prevăzut de OU 71/2009 nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului Guvernului faţă de partenerii sociali, respectiv recuperarea reducerilor salariale aprobate în cursul anului 2010. Având în vedere impactul bugetar considerabil asupra cheltuielilor de personal al hotărârilor judecătoreşti, se propune o altă formulă de plată eşalonată a acestora, respectiv 5% în anul 2012, reprezentând 0,5 miliarde lei, astfel încât să se poată acorda şi majorări salariale în anul 2012 care să permită recuperarea integrală a diminuării salariilor din anul 2010”, se arată în document.
Guvernul îşi va angaja, luni, răspunderea asupra proiectului legii care limitează creşterile salariale pentru profesorii care au câştigat drepturi salariale în instanţă.

Related posts

Leave a Comment