Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie către FMI


Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea către FMI, urmând ca membrii Cabinetului să se reunească din nou în şedinţă, cel mai probabil duminică, potrivit unor reprezentanţi ai Executivului.Guvernul s-a angajat, în cadrul negocierilor cu FMI, să reducă masa salarială în sistemul bugetar cu 25% şi pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB în 2010. Dacă nu ar fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

* În şedinţa de guvern am adoptat scrisoarea de intenţie către FMI şi memorandumul către UE. Guvernul şi-a menţinut punctul de vedere pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Am ales această soluţie pentru a nu sufoca mediul economic. O taxare suplimentară nu ar fi făcut decât să omoare şi acest ultim resort al revenirii economice. Creşterea impozitelor ar fi condus la inflaţie ceea ce ar fi muşcat din buzunarul românului.
* Am ales răul cel mai mic, să nu majorăm taxele. Suntem nevoiţi să luăm aceste măsuri datorită contextului extern şi datorită greşelilor din ultimii 20 de ani, mai ales ăntre 2007-2008.
* Toate ţările sunt obligate să ia măsuri dure de austeritate pentru a putea pregăti o creştere economică.
* Suntem în cea mai mare criză de după criza din 1933. Omenirea traversează o criză similară. România nu poate sta şi să aştepte situaţia incapacităţile de a-şi plăti datoriile.
* România trebuie anul acesta să se împrumute pentru că în continuare consumă mai mult decât produce.
* În condiţiile în care nu am avea o relaţie cu FMI, ne-am închide orice uşă să luăm aceşti bani. Pe plan intern, nu am găsi aceste sume. Am optat pentru o soluţie sănătoasă de a nu creşte taxele.
* În aceste condiţii dure de austeritate, Guvernul are curajul să spună în faţa românilor că această politică din ultimii 20 de ani nu mai poate continua.
* Decizia de a corecta cheltuielilor bugetare reprezintă soluţia sănătoasă pentru a putea să sperăm că în anii următori o vom duce mai bine.
* Am luat decizia să nu afectăm veniturile minimale pentru a proteja categoriile sociale defavorizate. Măsurile de austeritate nu afectează salariul minim pe economie, pensia socială minimă garantată de 350 de lei.
* Vom elimina abuzurile şi cei care sunt cu mercedesul în curtea casei nu vor mai primi un sprijin prin venitul minim garantat. Banii vor ajunge la cei care au nevoie.
* Prin ceea ce am aprobat astăzi nu sunt afectate nici alte prestaţii sociale. Mai multe nu sunt atinse de aceste măsuri.
* Măsurile de austeritate nu afectează alocaţia pentru copii. Orice copil benificiază până la 2 ani de o alocaţie pe care o va primi în continuare. Alocaţia până la vârsta legală este asigurată în continuare.
* Alocaţia pentru mame va fi redusă cu 15%. Nicio mămică nu primeşte mai puţin de 800 de lei.
* Mai multe categorii sociale defavorizate vor beneficia în continuare de ajutoarele de la stat.
* Bursele studenţilor şi ale elevilor nu sunt afectate.
* Măsurile vor fi aplicate prin acte normative. Guvernul îşi va asuma răspunderea pe două legi. Una conţine măsuri de reducere în sectorul bugetar până la sfârşitul anului 2010. A doua lege vizează reglementarea pensiilor speciale. Nu putem pretinde să di,minuăm pensiile şi să le menţinem pe cele speciale.
* Vom dispune mai repede recalcularea pensiilor speciale şi reevaluarea dosarelor care vizează pensiile de boală, de invaliditate, pentru a înlătura abuzurile. şmecherii trebuie readuşi la muncă.
* Aceste măsuri dorim să aibă un caracter limitat şi să dea oxigenul necesar economiei pentru a asigura creşterea economică.
* Aceste măsuri ne vor permite pentru a avea banii necesari să terminăm investiţiile în România. Banii care îi vom avea în buget ne vor permite să terminăm 500 de km de drumuri judeţene, 4000 de locuinţe ANL, centura municipiului Sibiu, Oradea, Cluj Napoca, Iaşi, 400 km de drumuri naţionale.
* Prin intermediul fondului de garantare vom putea acorda garanţii de peste un miliard de euro pentru cei care au proiecte.
* Vom pune în practică şi un program de combatere a evaziunii fiscale. Ceea ce am făcut ne va permite să adoptăm un proiect de lege pentru a acorda sprijin firmelor întemeiate de tineri.
* Acest program de austeritate va fi aplicat şi la nivelul agenţiilor guvernamentale. Vom continua restructurarea, reducerea cu 20% a bunurilor şi serviciilor, extinderea procedurii de achiziţii publice.
* Creăm premisele de relansare a economiei ţării.
* Ceea ce facem acum, facem pentru a putea pregăti o creştere economică sănătoasă.
* Demisia e cea mai simplă soluţie pentru oricine. problema este dacă ai responsabilitate cu ţara. Cea mai bună soluţie în acest moment reprezintă încercarea de ajustare a cheltuielilor.

Related posts

Leave a Comment