Grupul EOn finanțează prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer

E.ON România susține proiectul „Ține(mă)Minte!” al Asociației Zi de Bine, care dezvoltă trei inițiative cu scopul de a oferi un sprijin real atât bolnavilor de Alzheimer din România, cât și aparținătorilor. Astfel, în luna mai, asociația, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, vor organiza prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer și aparținători, un proiect menit să ofere o gură de oxigen aparținătorilor și momente de relaxare pacienților cu forme incipiente ale bolii. 

Totodată, la Centrul Comunitar Județean Cluj va fi amenajată o cameră senzorială, care va permite specialiștilor să desfășoare activități ce vor stimula simțurile pacienților (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv). Această cameră va ajuta la dezvoltarea activității intelectuale a bolnavilor și va încuraja relaxarea lor. 

Totodată, la București va fi creat și un grup de sprijin pentru aparținători. Participanții vor primi informații despre boală și noțiuni psiho-sociale din partea specialiștilor, dar și sprijin psihologic. 

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 de euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.On România și UniCredit Bank.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică. Începe de obicei încet și se agravează treptat în timp și este cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente. 

Prima tabără Alzheimer din România va avea în total 20 de beneficiari direcți, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Tabăra se va desfășura în perioada 23-25 mai 2022 în satul Sălicea din județul Cluj și va cuprinde o serie de activități:  

  • Program de training pentru aparținători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinații,  idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive);
  • Program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi;
  • Terapie prin muzică;
  • Terapie prin dans;
  • Activități recreative și de socializare.

„Fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă trei-patru persoane, calitatea vieții a cel puțin 1 milion de oameni în țara noastră este profund perturbată. Rezultatele cercetărilor empirice sugerează că tulburările de dispoziție și de comportament pot fi reduse prin combinarea unor metode terapeutice de stimulare cognitivă, interacțiune socială și relaxare. Pe de altă parte, dacă scad tulburările emoționale ale bolnavului, va crește indicele de activitate zilnică și implicit capacitatea de a trăi independent cât mai mult timp. Si asta e ce ne propunem prin Proiectul taberei Ține(mă)Minte – reducerea comportamentelor problematice ale bolnavilor și reducerea epuizării fizice, psihice și emoționale a aparținătorilor/asistenților personali”, a precizat Dan Gadalan, președintele Societății Române Alzheimer, filiala Napoca.

Camera senzorială ce urmează a fi amenajată la Centrul Comunitar Județean Cluj va oferi pacienților stimuli senzoriali vitali, care vor contribui la reglarea disfuncțiilor la nivelul sensibilității tactile, îmbunătățirea echilibrului, creșterea încrederii în sine, respectiv în valoarea acțiunilor proprii. Lipsa stimulării senzoriale poate agrava dizabilităţile existente, cât și problemele psihologice.

Related posts

Leave a Comment