Gherghina: Statul va trebui să diponibilizeze 26.000 de angajaţi pentru a creşte salariile cu 15%


Statul va trebui să concedieze 26.000 de angajaţi pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariaţi şi pentru a avea posibilitatea să crească în medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat secretarul de stat Gheorghe Gherghina, potrivit Mediafax.”La finele lunii septembrie mai erau în sectorul 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre”, a spus Gherghina la seminarul EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.
Gherghina a mai declarat că în decembrie 2009 erau 1,378 milioane de angajaţi în sectorul public, astfel că disponibilizările din acest an ar trebui să se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari.
“În ceea ce priveşte plecările naturale, cele mai multe au însemnat găsirea de joburi mai bine plătite, mai ales după reducereea de 25%”, a explicat Gherghina.
Oficialul Ministerului Finanţelor Publice a arătat că vor mai fi o serie de reduceri de posturi la autorităţile locale, pentru că nu toţi cei 50.000 de salariaţi din primării au fost disponibilizaţi.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în educaţie, unde ar fi trebuit să plece 15.000 de salariaţi încă din septembrie. O zonă unde mai este loc pentru reducerea personalului până la finele anului este Ministerul Agriculturii, unde au fost programate 3.000 de disponibilizări, dar nu toate au fost efectuate.
În scrisoarea cu FMI şi Comisia Europeană s-a convenit ca salariul minim stabilit de Guvern să nu crească cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei.
Guvernul trebuie să atingă ţinta de deficit bugetar de 4,4% în 2011.

Related posts

Leave a Comment